Dr. Domokos Péter, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős miniszteri biztosa 2020. október 13-án, kedden a Zala Megyei Kormányhivatalban tett látogatást, ahol a járási hivatalvezetők és a kormányablakosztályok vezetői részére tartott munkaértekezleten áttekintették a kormányablakrendszer országos és megyei működését.

A miniszteri biztos érkezésének céljával összefüggésben elmondta: a valamennyi megyét érintő országjáró körútja a megyei kormányablak-hálózat áttekintését szolgálja, ugyanakkor a jelenlegi állapot felmérésén túl az esetleges jövőbeli fejlesztési lehetőségeket is számba veszik.

Dr. Domokos Péter tájékoztatott arról, hogy míg Magyarországon 2011-ben 29 kormányablak működött, addig napjainkra 304-re nőtt ez a szám. S míg az új közigazgatási rendszer kiépítésének kezdeti szakaszában átlagosan több mint negyven kilométerenként voltak kormányablakok, mára ez a távolság 14 kilométerre csökkent. A tavalyi évben a kormányablakok több mint 14 millió 632 ezer fő ügyfélforgalmat bonyolítottak, ahol az ügyintézési idő átlagosan 8 perc 26 másodpercet tett ki – hangzott el a miniszteri biztostól, aki azt is hozzátette: az ügyintézők szakszerű munkája, a számítógépes hálózat minősége, a sávszélesség a kormányablak ügyintézés során nagyban meghatározó tényezők, és célul tűzték ki, hogy az ügyféltalálkozások színvonalának szintjét még tovább növeljék. Folyamatban van, ráadásul a Zala Megyei Kormányhivatal oroszlánrészt is vállal abban, hogy a kormányablakok informatikai háttérrendszere megújuljon, valamint a mobiltelefonos applikáció továbbfejlesztése is megvalósuljon – hangoztatta.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott az eseményen tartott tájékoztatójában kiemelte: a megye aprófalvas településszerkezete teljes mértékben indokolja, hogy azokon a kistelepüléseken, amelyek elhelyezkedésük miatt nehezebben megközelíthetőek, lehetőség nyíljon ugyanolyan szolgáltatások igénybevételére, mint egy-egy nagyobb városban. A Zala megyében működő 9 kormányablak mellett kormányhivatalunk 2018. október 2-án indította el mobilizált ügyfélszolgálatát, mellyel biztosítjuk az állampolgárok részére ezt a szolgáltatást – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Kormányablakbuszunk a megye 6 járásában, összesen 52 településen áll az ügyfelek rendelkezésére – ismertette.

A jövőbeli elképzelésekkel kapcsolatban elhangzott: jelenleg a Zalalövőn és Pacsán működő okmányirodák kormányablakká alakítását tervezi a Zala Megyei Kormányhivatal, ami elősegítené, hogy a településeken és a vonzáskörzetben élők egy komplexebb, sokrétűbb, kényelmesebb államigazgatási ügyintézéssel találkozzanak a mindennapjaik során.

(Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)