A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány megbízásából történeti vándorkiállítás járja az országot Trianon 100 – Összetartoztunk, Összetartozunk címmel. A tárlat idén elsőként a zalai megyeszékhelyen tekinthető meg, mely 2022. január 5-én, szerdán érkezett Zalaegerszegre.

A megnyitón Keresztes János színművész felvezetőjében elhangzott: az országjáró vándorkiállítás a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, nemzetünk túlélési képességét, és azt a példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot.

Trianon emléke élénken él a magyar szívekben. Erről hallgatni annyi volna, mint hazudni. Most azonban elsősorban azokra kell emlékeznünk, akik megőrizték az eltelt 102 esztendőben az összetartozást, az anyanyelvünket, történelmünket és széttört közös magyar életünk megannyi darabját. Ők Trianon igazi hősei – fogalmazott köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Hozzátette, hogy az összetartozást hirdetik a városban elhelyezett emlékművek, a székelykapu a Rózsák terén, de a városházán lobogó székely zászló is.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta: míg magyar ember él a Földön, nem nyugszik bele abba, amit ezzel a nemzettel tettek, hiszen nemcsak útvonalakat, földrajzi területeket választottak el, hanem testvéreket, családokat, összetartozó embereket, hihetetlen károkat okozva. A mi feladatunk az, hogy támogassuk a külhoni magyarságot és a fiataloknak megmutassuk, mit tettek velünk 1920-ban - hangsúlyozta Vigh László.

A tárlatot Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Felidézte a ’20-as évek Magyarországának történelmi eseményeit, előretekintve egészen a rendszerváltásig. Kiemelte: a kiállítás közelebb hozza a fiatalokhoz Trianon történetét, hogy tanuljanak belőle, hiszen egy olyan óriási tudásanyag halmozódott fel erről a témáról, amelynek a feldolgozása a mai napig nem fejeződött be.

A kiállítás megnyitóján dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott is személyesen vett részt a magyar történelem legtragikusabb, hatalmas veszteségekkel járó eseményével szembeni szolidaritása és tisztelete jeleként.

A Trianon 100 – Összetartoztunk, összetartozunk kiállítást 2022. január 18-ig a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok parkolójában tekinthetik meg az érdeklődők, minden nap 10–18 óra között.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)