Az idén júliustól megváltozott építési, valamint területfejlesztési és területrendezési törvényből fakadó feladatok is terítékre kerültek azon a szakmai fórumon, amelyet 2021. szeptember 30-án, csütörtökön az állami főépítészek számára rendeztek a megyeszékhelyen a járműipari tesztpálya fogadóépületében.

A jogszabályi változások miatt az önkormányzatok feladata lesz az elkövetkezendő hat évben az új fejlesztési és rendezési tervek elkészítése, amihez az ötezer lakosnál kisebb települések állami támogatást is kapnak. A tervekkel kapcsolatos önkormányzati feladatokat az állami főépítész-irodák koordinálják, véleményezik – hangzott el az eseményen Zala megye állami főépítészétől, Lengl Zoltántól, aki hozzátette azt is: a keretszabályok módosításakor az egyszerűsítésre törekedtek a jogalkotók. Ez pedig gyorsíthatja, hatékonyabbá teheti a fejlesztési és rendezési tervek elkészítését, amit saját igényeikhez, lehetőségeikhez igazíthatnak a települések.

A zalai kiemelt beruházásokkal összefüggésben példaértékű gyakorlatot sikerült kialakítani - fogalmazta meg köszöntőjében a szakmai fórumot vendégül látó Zala Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott.

Mint mondta, a beruházók havonta tájékoztatják a kormányhivatalt a munkálatok helyzetéről és előrehaladásáról, melyeket az állami főépítészi iroda fog össze. Így a hatóságokkal biztosított a közvetlen kapcsolattartás, melynek köszönhetően a kiemelt beruházások zökkenőmentesen valósultak meg az elmúlt években. Az említett fejlesztések sorába tartozik a zalaegerszegi és nagykanizsai uszoda fejlesztése, a két városban az ipari park bővítése, a kanizsai sport- és rendezvényközpont, a zalaegerszegi alsóerdei rekreációs központ kialakítása, a Mindszentyneum létrehozása és a ZalaZONE tesztpálya is – részletezte dr. Sifter Rózsa.

A számos folyamatban lévő fejlesztés a megyét jellemző beruházóbarát szemléletnek is köszönhető - mondta Balaicz Zoltán polgármester, aki köszöntőjében utalt arra a kiváló együttműködésre, amely az önkormányzat és a kormányhivatal között alakult ki. Mint mondta, kicsit ez a zalaegerszegi siker titka is. A polgármester ezt követően a megyeszékhely történetének fontosabb dátumait idézte fel, s kitért arra is, hogy mivel az épített örökség terén a város nem túl gazdag, ezért igyekeznek ennek elemeit megóvni, és ebben partnerre találtak a kormányhivatalban.

A fórumnak helyet adó járműipari tesztpálya főbb jellemzőit Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos osztotta meg a hallgatósággal, majd a megyeszékhelyen megvalósuló energetikai korszerűsítéseket bemutató filmet tekinthettek meg a fórum résztvevői. Ezt követően pedig a városban megvalósuló fejlesztéseket, építkezéseket nézhették meg, kezdve a Mindszentyneum épületével.

A rendezvény során az állami főépítészek részére tájékoztatót tartott még Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára; Hamar Zoltán, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője, valamint Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára is. A délután folyamán a résztvevőknek lehetőségük volt néhány aktuális szakmai kérdésekről is egyeztetni.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)