Semmelweis Ignác születésének 203. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget a kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Zalaegerszegen, a Megyeháza Deák termében.

A július 6-án tartott eseményen dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszöntette az egészségügyi szakterület munkatársait, méltatva a járvány okozta embert próbáló helyzetben tanúsított helytállást, összetartást és példaértékű munkát.

Mint elmondta, az idei évben még fontosabb kifejezni a hálát a szakterületen dolgozók felé, hiszen rendkívüli hónapokon vannak túl, ami sok lemondást és áldozatot követelt, alázattal végzett feladatellátásuk nélkül pedig nem tarthatnánk most itt.

Ezt követően dr. Marada Györgyi, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója szólt a megjelentekhez. Kifejtette: Semmelweis Ignác kihívásokkal teli életútjában a saját, másfél évig tartó küzdelmüket vélte felfedezni, hiszen a modern orvostudomány is nehéz helyzetbe került egy láthatatlan vírus miatt, aminek eredményeképp az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók Semmelweis útját járták. A néhai orvos tevékenységének jelentőségét összekapcsolta a mai járványhelyzettel, utalva arra: a higiéniai szabályok betartása, a kézmosás a korábbiaknál is nagyobb szerephez jutott a járványidőszakban.

A magyar egészségügyben szolgálatot teljesítő dolgozók feladata volt az első csapást kivédeni, fogalmazott az orvos-igazgató, majd hozzátette: a nehéz körülmények ellenére senki sem futamodott meg, mindenki felelősségteljesen tette a dolgát, az elért eredmények pedig csak összefogás és csapatmunka eredményeképp valósulhattak meg.

Károlyi Sylvia megyei tisztifőorvos beszédében Fodor Józsefre, az újkori magyar közegészség-tudomány megalapítójára emlékezett, akinek egykori megállapításai, kezdeményezései évszázadnyi távolságból is helytállóak. Az egészségügyi szakterület munkáját méltatva arról szólt, hogy soha nem látott összefogás alakult ki a teljes egészségügyi szakállomány tagjai között, ami a legpozitívabb hozadéka volt a mögöttünk lévő küzdelmekkel teli időszaknak.

Az ünnepség keretében elismerések átadására is sor került. A népegészségügyért végzett, áldozatos munkája elismeréseként oklevélben részesült Katorné Simán Éva, a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezető ápolója; Molnár Lászlóné, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály Lenti kirendeltségének közegészségügyi-járványügyi szakügyintézője; valamint Berkenyés Ágnes, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának járási vezető ápolója.

Emellett hivatástudattal végzett példaértékű munkájáért emléklapot vehetett át a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának kollektívája, és a Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályának kollektívája is.

Az ünnepi műsort Borbély Petra, a Zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola 10. évfolyamos tanulójának furulya-előadása színesítette.

(Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)