Ezúton ajánljuk olvasóink figyelmébe a Zalai Hírlapban fenti címmel megjelent, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszonnyal készített cikket.

A magyar lakosság átoltottsága mára duplája a legtöbb uniós országénak, ami komoly eredmény a járványból kivezető úton. Az unióban is kiemelkedő hazai oltási eredmények azt bizonyítják: Magyarország, a magyar egészségügy, a közigazgatás és a rendvédelem példaértékű teljesítményre, összehangolt munkára képes. Az elmúlt héten hazánk oltott a leggyorsabban az EU-ban.

Ebben a megfeszített munkában a Zala Megyei Kormányhivatal is aktív szerepet vállal, ezt ismertette dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja.

Közös a munka, a felelősség és a cél is

- Zalában több mint 13 hónap telt el az első Covid-eset megjelenése, és több mint 3 hónap az első beadott oltás óta. Ebben az embert próbáló időszakban a védekezést irányító és az abban részt vevő szervek minden intézkedésének hátterében az állampolgárok védelme, egészségének megóvása állt, s ez a jövőre nézve is igaz. A védekezés szereplőit tekintve Zala megyében közös a munka, közös a felelősség és közös a cél is: a járvány legyőzése. Az oltás megszervezése példátlan és egyedülálló háttérmunkát kíván. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök úr egyik interjújában fogalmazott: az oltási program az ország történetének egyik legnagyobb szervezési művelete. S valóban, a lakosság immunizációjának kezdetétől, munkaidőtől függetlenül, hétvégén, kora reggel, késő este az elvégzendő feladatok szervezése szabja meg az életünket – utalt az ellátandó feladatok súlyára a kormánymegbízott.

Gyorsaság, hatékonyság

Az Operatív Törzs januárban állította fel az Országos Oltási Munkacsoport mellett a Megyei Oltási Munkacsoportokat, hogy helyi szintű ismeret és szakértelem birtokában valósuljon meg a lakosság immunizálása. A zalai testületet elnökként dr. Sifter Rózsa irányítja. Az országos munkacsoport üléseit és az ott született döntéseket követően hétről hétre – a megyébe allokált oltóanyag mennyisége alapján – szerdától keddig tartó oltási ütemtervet állítanak fel a kórházak, a háziorvosi rendelők és az oltópontként működő szakrendelők részére. Az országos munkacsoport allokációs terve alapján a kormányhivatal meghatározza a megyei oltási feladatokat, amelyeket a zalai munkacsoport tagjai – a gyorsaság és hatékonyság érdekében – jellemzően online fogadnak el. Ezt követően a kormányhivatal értesíti a kórházakat, a háziorvosi és a szakrendelőket a végrehajtandó oltási feladatokról. A munkát komplexebbé teszi, hogy mind az ötféle vakcina esetében külön allokációs tervet kell kidolgozni.

Ütemtervet készítenek

– Tőlünk kapják meg tehát az oltási ütemtervet a zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi és hévízi kórház oltópontjai, és mi küldjük azt meg a megyében működő valamennyi – számszerűen 145 – háziorvosi körzetnek, s az oltási tevékenységbe bekapcsolódott szakrendelőknek is – folytatja dr. Sifter Rózsa. – Emellett a háziorvosi praxisokban felhasználandó, hivatalunkhoz érkező vakcina minél gyorsabb kiszállításáról is gondoskodnunk kell. Munkánk azonban nem merül ki a feladatok kiosztásában, hiszen arról – a naprakész információk begyűjtését követően – visszacsatolási kötelezettségünk van az Országos Oltási Munkacsoport és az Operatív Törzs felé a következő heti feladatok tervezhetősége érdekében – mutatja be a kormánymegbízott az oltások beadása mögött meghúzódó háttérmunkát. Ennek, mint hangsúlyozza, rendkívül sok szereplője van, ők valamennyien erejüket megfeszítve végzik felelősségteljes feladatukat már több mint egy éve.

Előkészítés, szervezés

– A munka az előkészítéssel, szervezéssel tehát nálunk indul, és az oltás pillanatában a kórházi oltópontokon, illetve a szakrendelőkben feladatot ellátó egészségügyi szakszemélyzet, valamint a háziorvosok kiemelkedő, példaértékű és áldozatos munkájának eredményeként fejeződik be. Ahogy említettem, közös a feladatellátás – emeli ki a kormánymegbízott.

Az eredményekről

Magyarországon ötféle vakcinával oltanak, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott a folyamat és az uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága. Zalában is valamennyi, Magyarországon engedélyezett vakcinával oltottak már, mondja dr. Sifter Rózsa.

– Tapasztalataink, és a kutatások megállapításai szerint is, az elmúlt hónapban jelentősen enyhült a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság, és nőtt az oltást támogatók aránya. Zala megyében is folyamatosan emelkedik az immunizációra jelentkezettek száma. Mivel az oltásokkal tartósan az országos átlag feletti, dinamikus tempóban haladunk, jelentős, kézzelfogható eredmény, hogy a regisztráltak háromnegyede már legalább az első oltását megkapta a megyében.

A teljes felnőtt lakosság előtt kinyílt a lehetőség

Eddig az oltási terv által meghatározott kategóriák alapján haladtunk az immunizálással, de mostanra a teljes felnőtt lakosság előtt kinyílt az oltás lehetősége. Természetesen az idősek és az alapbetegségekben szenvedők továbbra is elsőbbséget élveznek, a sorrend meghatározásában viszont nagy döntési szabadságot kaptak a háziorvosok, tájékoztat dr. Sifter Rózsa, kiemelve: oltatni jelen helyzetben a lehető legjobb döntés, hiszen a vakcina tényleg életet menthet.

Fókuszban a gazdaság újraindítása

– Az emberek életének védelme mellett a gazdaság újraindítása is életbevágó – szögezi le a kormánymegbízott. – Ebben a nehéz időszakban prioritást jelent munkánkban a járványhelyzet gazdasági hatásainak hatékony kezelése. A kormányhivatal tevékenysége ezért az oltási feladatok koordinálásán túl a nehéz helyzetbe jutott gazdasági szereplők, vállalkozások, munkavállalók számára elérhetővé vált támogatások azonnali határidővel történő elbírálására, odaítélésére is kiterjed.

A gazdaságvédelmi intézkedések eredményeként Zalában a pandémiás helyzetben eddig 3.604 vállalkozás 15.518 munkavállalója részesült több mint 6,5 milliárd forint összegű munkabér-támogatásban. Ennek jelentős részét előlegként, a többit utólagos elszámolást követően fizették vagy fizetik ki.

– Mindannyiunk fejében ott van a szabad élet után egyre erősödő vágy, de azt kell mondjam: oltás nélkül nincs szabadság. Ellenben minden egyes beoltottal előrébb lépünk azon az úton, amely kivezet minket a járványból, amely szükséges ahhoz, hogy kevesebb legyen a súlyos beteg, hogy teljes körűen kinyithassanak a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, az egyetemek, működhessenek a munkahelyek, újranyithassanak az éttermek, a közösségi terek, templomba, színházba, könyvtárba, koncertre járhassunk, sportolhassunk, szurkolhassunk és szabadon találkozhassunk egymással. Ezért arra kérem mindazokat, akik még nem tették meg, regisztráljanak a védőoltásra! Célunk, hogy minél többen minél előbb megkaphassák a vakcinát, hogy minél kevesebb megbetegedés legyen, és visszatérhessünk normális életünkhöz. Folytatjuk a munkát, köszönet mindenkinek, aki részt vesz a járvány elleni harcban!

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)