A gazdasági megszorítások nem érintették a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pénzügyi keretét, hangzott el 2023. május 17-én, szerdán a zalaegerszegi Mindszentyneumban megrendezett fórumon.

Az idei 11 milliárd forint után jövőre 13,8 milliárd forint lesz az az összeg, amire ez év október 2-ától egy hónapon át pályázhatnak a civil szervezetek. Erről is beszélt a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince, aki a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya munkatársaival kétnapos látogatást tesz Zalában. A helyettes államtitkár szerdán Lentit követően Zalaegerszegen adott tájékoztatást a Civil Szolgáltató Közösségi Központ által megrendezett konzultáción, melyen részt vett Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán polgármester és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke.

Szalay-Bobrovniczky Vince szólt arról is, hogy tervezik a Városi és Falusi Civil Alap létrehozását, ami kiegészíti majd a NEA pályázati lehetőségeit. Az alternatív alapokkal bővülhet a támogatandó célok köre is. Az elképzelések szerint ez a lehetőség 2024-től nyílna meg 5-5 milliárd forintos kerettel.

A tájékoztatóban a helyettes államtitkár kitért a zalai civil szervezetek eredményeire. Mint fogalmazott, lakosságszámhoz képest kiemelkedő sikerrel szerepeltek: 2023-ban közel félezer NEA-pályázatból 444 kapott támogatást, összesen 215 millió forintot. Ebben az eredményben az is benne van, hogy 150 ezer forint támogatást folyósítottak, azon civil szervezeteknek, amelyek nem nyerték el a pályázott összeget. Ennek kapcsán kiemelte, ezt a kompenzációt megszüntetik a jövő évre szóló kiírásnál, ily módon nagyobb támogatást kapnak a nyertesek. A pályázatok sikeréhez nagyban hozzájárultak a Civil Közösségi Szolgáltató Központok, húsz ilyen működik az országban, akik között idén 550 millió forint támogatást osztanak szét.

Az egerszegi fórumra 15 civil szervezetet hívtak meg, árulta el érdeklődésünkre Horváth Rita, a zalai civil szolgáltató központ vezetője. Ilyen konzultációra kétévente kerül sor, a fórum következő állomásai Pusztaszentlászló és Rezi.

(Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap)