Már csak június 30-áig érvényesek hazánkban a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, így a személyi igazolványok, jogosítványok, útlevelek, forgalmi engedélyek – hívta fel a Zalai Hírlap olvasóinak figyelmét dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja. Az okmányok érvényessége kulcskérdés, hiszen a határidő lejártát követően csak ilyenekkel intézhetők olyan fontos, mindennapi teendők, mint a banki ügyintézés, a postai levél átvétele, egyes gyógyszerek kiváltása vagy az utazási kedvezmények igénybe vétele.

A megyei napilap 2022. május 6-i számában megjelent cikk az alábbiakban olvasható:

– Kinek érdemes ellenőriznie, hogy nem lapul-e lejárt érvényességű okmány a zsebében?
– Gyakorlatilag mindenkinek, hiszen a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt, vagy lejáró személyi igazolványok, vezetői engedélyek, útlevelek ugyan június 30-áig még használhatóak, de utána azonnal megszűnik az érvényességük. A lejárt vagy a május végéig lejáró egyéb okmányok (pl: közgyógyigazolványok, parkolási igazolványok, forgalmi engedélyek) szintén érvényüket veszítik június 30-ával. Fontos tudni azonban, hogy a 2020. július 4. és 2020. november 3. között lejárt okmányokra ez a kedvezmény nem vonatkozik, azokat már korábban cserélni kellett. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy a biztonság kedvéért valamennyi - magyar hatóság által kiállított és Magyarország területén hatályos - hivatalos okmányát, tehát a személyazonosító igazolványát, vezetői engedélyét, útlevelét, valamint egyéb okmányait is alaposan ellenőrizze.

– Hogyan intézhető az okmányok megújítása?
– A személyazonosító okmányok, így a személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél cseréje az ország több mint 300 kormányablakában akár időpontfoglalás nélkül is intézhető, de a lejárt forgalmi engedélyek miatt a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni. Zala megyében 10 kormányablakban és egy okmányirodában várják munkatársaink az ügyfeleket. Ügyfélszolgálatainkról a Zala Megyei Kormányhivatal honlapján minden szükséges információt megtalálnak. A kormányablakkal, okmányirodával nem rendelkező településeken lakók ügyintézését a kormányablakbusz segíti, amelyekben a – veszélyhelyzet ideje alatt – lejárt okmányok cseréje mellett számos ügytípusban van lehetőség ügyintézésre, különböző hatósági ügyek megindításra, valamint az ezekhez kapcsolódó általános tájékozódásra.

– Aki internetes lehetőséget szeretne igénybe venni okmánya megújításához, az milyen módokon teheti azt meg?
– A személyi okmányok közül a jogosítvány esetében könnyebbség, hogy meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély, amelyet a háziorvosnál szükséges beszerezni. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon találnak meg. További lényeges információul szolgálhat, hogy az első jogosítvány kiállítására, a jogosítvány automatikus meghosszabbítására, valamint a kategóriabővítésre vonatkozó online ügyintézés illetékmentes.

– Milyen kellemetlenségekkel járhat, ha valaki nem lép időben?
– A lejárt útlevelek, személyi- és jármű okmányok Magyarországon kívül már jelenleg sem érvényesek, ezért aki külföldi nyaralást tervez, mindenképp újítsa meg a szükséges dokumentumokat. Annál is inkább, mert ezek az okmányok a mindennapi élet számos más területén is elengedhetetlenül fontosak. Szükségesek a banki ügyintézéshez, postai levél átvételéhez, bizonyos gyógyszerek kiváltásához, utazási kedvezmények igénybe vételéhez, a közlekedésben való szabályos részvételhez, hiszen autót vezetni is csak érvényes jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel lehet.

(Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap)