A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-ben is meghirdette 80%-os támogatási intenzitású mesterképzését több szakmában a megújult képzési program alapján. A képzésben résztvevők 2021. október 7-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között vehették át mesterlevelüket.

Összesen tizenketten tettek sikeres mestervizsgát a kamara támogatásával indult képzésben szakács és autószerelő szakmákban.

Nagy szükség van tapasztalt, jól képzett szakemberekre, akik mesterekké válva, tudásukat megfelelő pedagógiai ismeretekkel kiegészítve adhatják majd át a jövő nemzedékeinek - fogalmazott köszöntőjében Kovács Dezső, a kamara elnöke. Hozzátette: a kamara szakképzéssel kapcsolatos stratégiai törekvései arra irányulnak, hogy a szervezet segítse a szakmatanulás presztízsének helyreállítását, vonzóbbá téve a fizikai szakmákat.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében rávilágított: olyan időszakot élünk, ahol a szakképzésnek fel kell zárkóznia a gazdaság által támasztott igényekhez. Ennek megvalósulása pedig nem képzelhető el arra alkalmas mesterek nélkül, akik megjelenítik és továbbadják azt a tudást, mindazt az értéket, amit egy-egy szakma egzisztenciálisan és társadalmilag is jelent.

Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója pohárköszöntőjében hangsúlyozta: aki mester címet visel, valóban magas szinten űzi szakmáját, ami egyúttal azt is jelenti, hogy szaktudás, megbízhatóság és minőség tekintetében kiemelkedik a többi szakember közül, s munkáját ennek következtében nagyobb bizalommal is fogadják. Arra biztatta a mestereket, hogy megszerzett tudásukat az ország gyarapodása érdekében hasznosítsák.

A rendezvény keretei között a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium egykori tanulóját, Cságoly Laurát is köszöntötték, aki a grazi EuroSkills szakmák Európa-bajnokságán szépségápoló szakmában aranyérmet szerzett.

A mesterképzés májusban kezdődött, majd a mesterjelöltek a bizottságok előtt szeptemberben adtak számot szakmai tudásukról az írásbeli, a szóbeli és a gyakorlati vizsgákon.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, ZMKIK)