900 évvel ezelőtt a katolikus egyház premontrei szerzetesrendjének első rendtársai Prémontré völgyében tették le szerzetesi fogadalmaikat. A 2021. év ezért kiemelt időszak számukra, hiszen alapításuk 900. évfordulóját ünneplik idén.

A 12-13. századi nemzetiségi monostorok számos jellegzetességét napjainkban is őrzi a Zala megyei Türje községbeli premontrei prépostsági templom is, mely által az épület a megye egyik legértékesebb műemlékét képezi. Az épület ismert nevezetessége a feltárt Szent László freskórészlet, amely az egyik legrégebbi ilyen jellegű ábrázolás a lovagkirályról.

A templom tulajdonosa a csornai premontrei rend, amely állami támogatással fogott turisztikai fejlesztésbe még 2018-ban annak érdekében, hogy a premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából az épület kívül-belül megújulhasson.

2021. szeptember 21-én dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott Lengl Zoltánnal, a Zala Megyei Kormányhivatal állami főépítészével, valamint Márkus Tamással, az Építésügyi, Örökségvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Főosztály vezetőjével személyes látogatást tett a műemléknél a kivitelezés aktuális készültségi szintjének, továbbá az elvégzett és még megvalósításra váró munkálatok megismerése céljából.

A templom teljes műemléki helyreállításon esik át, belsejében megújul a padozat, az orgona, a freskók és a falfestések, a történeti berendezési tárgyak, tehát az épület valamennyi műtörténeti értéket képviselő tartozéka. A toronyban kilátó létesül, a templom épített és tárgyi örökségét – kiemelten a legendát ábrázoló freskóciklus jelentéstartalmát – visualguide-os vezetés és 3D-s vetített animációs film fogja bemutatni élményszerű módon a látogatók előtt. A kivitelezési munkálatok a végéhez közelednek, a belső felújítások elkészültek, az új orgona építése még folyamatban van.

A közeljövőben a fejlesztés részét képezi majd a volt majorság megújítása is, a meglévő épületek rehabilitációjával ugyanis modern, a látogatói igényekkel harmonizáló fogadóépület, ajándékbolt és kávézó létesül, a volt magtár épültében pedig a premontrei rend és a türjei majorság történetét bemutató, kétszintes interaktív kiállító-, és rendezvénytér tér is helyet kap majd. Az elképzelések szerint kézműves csokoládé és sör manufaktúra, valamint gyógynövénykert is szélesíti majd a programkínálatot a templom környezetében.

A fejlesztés projektmenedzseri feladatait a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. látja el.

A projekt összesen 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatással valósul majd meg.

A látogatóközpont és a kiegészítő épületek kivitelezési munkálatai a jövő évben kezdődnek el.

(Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)