Zala megye illetékességi területén összesen 11 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat, ebből nyolc természetes fürdőhely a Balaton parton található (Balatongyörök – Községi strand és Szépkilátó Strand; Gyenesdiás – Diási Játékstrand, Gyenesi Lidó strand; Keszthely – Helikon strand, Libás strand és Városi strand; Vonyarcvashegy – Lidó strand; Hévíz – Tófürdő; Zalaegerszeg – Gébárti Tóstrand; Zalalövő – Borostyán Tóstrand).

A fürdőhelyek közegészségügyi-járványügyi ellenőrzése folyamatos, a fürdővíz használat-engedélyezési eljárásokat a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai 2021-ben is lefolytatták. A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy Zala megye területén nincs érvényben fürdési tilalom, és a vízminőséggel kapcsolatban egyik természetes fürdőhely esetében sem merült fel probléma.

A fürdővizek minőségére vonatkozó adatok közérdekűek, melyek az https://www.nnk.gov.hu oldalon megtalálhatóak.

A természetes fürdőhelyek üzemeltetése vonatkozásában a Kormányhivatal munkatársai a nyári hónapokban is rendszeresen vizsgálják a jogszabályi előírások betartását.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására.

Szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a szakemberek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

(Zala Megyei Kormányhivatal)