Zala vármegye illetékességi területén összesen 14 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat, ebből 9 a Balaton-parton található.

A vármegye kijelölt természetes fürdőhelyei:

Balatongyörök – Községi Strand, Szépkilátó Strand

Vonyarcvashegy – Lidó Strand

Gyenesdiás – Diási Játékstrand, Gyenesi Lidó Strand

Keszthely – Helikon Strand, Libás Strand, Városi Strand és a Hotel Helikon strandja

Hévíz – Tófürdő

Zalaegerszeg – Gébárti Tóstrand

Zalalövő – Borostyán Tóstrand

Kistolmács – Kistolmácsi Szabadstrand

Kustánszeg – Kustánszegi Tóstrand

A fürdőhelyek közegészségügyi-járványügyi ellenőrzése folyamatos, a fürdővíz használat-engedélyezési eljárásokat a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2023-ban is lefolytatta. A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy Zala vármegye területén nincs érvényben fürdési tilalom, a vízminőséggel kapcsolatban egyik természetes fürdőhely esetében sem merült fel probléma.

A természetes fürdőhelyek üzemeltetése vonatkozásában - tekintettel arra, hogy a nyári időszakban a természetes fürdőhelyek járványügyi és közegészségügyi kockázati szempontból kiemelt helyen szerepelnek - a szezon alatt a fürdőzők biztonságos fürdőzése érdekében a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen, folyamatosan ellenőrzi a jogszabályi előírások betartását, valamint vizsgálja a fürdővíz minőségét.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására.

A fürdővíz minőségének negatív irányba történő változása, vagy szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az idei évet tekintve elmondható, hogy a természetes fürdőhelyek felkészültek a szezonra, az üzemeltetők fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi és higiénés előírások, útmutatások, a fürdőzőkre vonatkozó magatartási szabályozók, előírások meglétére, fertőtlenítésre, fürdőzők tájékoztatására.

A fürdőhelyek üzemeltetését megelőzően – és az üzemeltetés alatt - mind az üzemeltetőkkel, mind pedig a mintavételt végző laboratóriumokkal a kapcsolattartás, egyeztetés, információcsere folyamatos az üzemeltetés biztonsága érdekében.

Az üzemeltetéssel kapcsolatosan, valamint a fürdővíz minőségét érintően ez ideig rendkívüli esemény nem történt.

Javaslatok, tanácsok:

• lázasan, betegen ne látogassuk a strandokat

• felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe

• a gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül

• a fürdőzők részére szóló írásos üzemeltetői tájékoztatóban, házirendben foglaltakat tartsuk be

(Zala Vármegyei Kormányhivatal, Fotó: Zala Vármegyei Kormányhivatal)