Megyeszerte megemlékeztek a trianoni nemzetcsonkítás tragédiájáról, a gyásznap ma már a nemzeti összetartozás napja. Zalaegerszegen 2021. június 4-én a Bajcsy- Zsilinszky téren felállított országzászlónál gyűltek össze a megemlékezők.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos idézte fel a 101 évvel ezelőtt történteket.

Magyarországot 1920. június 4-én keresztre feszítették, ám próbáljuk meg ezt a hátrányt előnyére fordítani – kezdte gondolatait a miniszteri biztos. – Azt szeretnénk, hogy a határon túli magyarokat ne ellenségnek, hanem erőforrásnak tekintsék, akik megőrzik nyelvünket és kultúránkat, akik az ott élő nemzeteknek is erőt adhatnak. A kormány az elmúlt évek alatt százmilliárd forintot fordított arra, hogy a magyarság a Kárpát-medencében megmaradjon. Olyan Európát és olyan új Magyarországot szeretnénk építeni, amelyben nem hátrány, bárhol is él egy kisebbség és ebben nagyon számítunk a határainkon túl élő magyarokra is – hangsúlyozta beszédében a politikus.

A rendezvényen közreműködött Pál Krisztina énekes és Besenczi Árpád színművész, színházigazgató.

Az ünnepség végén a város és a megye vezetői - köztük dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint számos egyesület képviselője - koszorúzással emlékezett meg a magyarságot érintő tragédiáról.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)