Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentétében letették a zalaegerszegi Bosch kutató-fejlesztő és teszt kampusz alapkövét 2022. szeptember 12-én, délután a ZalaZONE Parkban. A beruházás – melynek jelentőségére tekintettel az eseményen dr. Sifter Rózsa főispán is személyesen vett részt - 4,2 milliárd forintból (11,4 millió euró) valósul meg, amiből 1,2 milliárd forint az állami támogatás. Az új autóipari kutató-fejlesztő központban várhatóan kétszáz mérnököt foglalkoztatnak majd.

Az ünnepségen egyúttal aláírták a győri Széchenyi István Egyetem és a magyarországi Bosch csoport együttműködési szándéknyilatkozatát, ezzel is szorosabbra fűzve az ipar és az egyetemi szektor kapcsolatát. Az eseményen elhangzott, a világhírű cégcsoport hazánkban tovább erősíti kutatás-fejlesztési tevékenységét, aminek részeként a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályához közvetlenül kapcsolódó területen hozza létre a 3500 négyzetméter alapterületű komplexumot. A tervek szerint az épületek 2023 decemberében készülnek el, a teljes beruházás 2025-re valósul meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az utóbbi tíz év kormányzati politikája bebizonyította, hogy Magyarország a válságokból mindig megerősödve jön ki, ami az innovatív beruházásoknak köszönhető. A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy éppen ezekben a nehéz időkben kell előre tekinteni, a legmodernebb technológiai beruházásokat létrehozni. Míg Európa és a világ gazdasága az egyik legnehezebb időszakát éli, addig Magyarországon 2021-2022-ben a legnagyobb mértékű fejlesztések történtek – tette hozzá. A két zalaegerszegi beruházással kapcsolatban elmondta, mindkettő ahhoz a modern autóiparhoz kapcsolódik, ahol jelenleg forradalom megy végbe.

Ez az autóipari forradalom a világgazdaság folyamatai közül a leginkább meghatározó, s aki sikeresen tudja az ágazat beruházásait magához vonzani, az tud növekedni még a recessziós környezetben is – fogalmazott Szijjártó Péter. Magyarország egyértelműen az elektromos meghajtásra való áttérésnek és az autonóm vezetés kifejlesztésének az európai fellegvára. Versenyképes és kedvező a hazai gazdasági környezet, ugyanis Európában nálunk fizetik a legalacsonyabb adót a termelő és fejlesztő vállalatok, másrészt nem vagyunk hajlandóak politikai vagy ideológiai kérdésként tekinteni az ország energiaellátásának biztosítására – mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter beszédében továbbá világosság tette, hogy egyetlen hazai háztartás vagy vállalkozás, cég sem fog olyan helyzetbe kerülni, hogy ne legyen a működéséhez elegendő energiahordozó. Itt utalt arra, hogy hazánk éves földgázigényének 40 százaléka már a tárolókban van.

Szászi István, a Bosch csoport Magyarország és az Adria régió vezetője célként határozta meg, hogy a zalaegerszegi központtal és az egyetemmel való együttműködéssel az innováció nemzetközi vérkeringésében maradjanak.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője ugyancsak a város és a régió támogatásáról biztosította a feleket, majd kiemelte: a városvezetéssel együtt mindent megtesznek azért, hogy a zalai megyeszékhely továbbra is az innováció egyik fővárosa legyen.

Az ünnepélyes alapkőletételt követően átadták a Széchenyi István Egyetem 4 milliárd forint európai uniós forrásból és kormányzat támogatásával fejlesztett inkubációs és szállásépületeit. Az átadott központ célja, hogy nemzetközi színvonalú oktatási-kutatási környezet megteremtésével járuljon hozzá a térség versenyképességének erősítéséhez. A tervek szerint a komplexum tovább bővül majd.

(Zalai Hírlap/ Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap/ Zala Megyei Kormányhivatal)