Rég nem valósult meg olyan mértékű fejlesztés a ZTE Tenisz Klubnál, mint amit a szeptember 9-én átadott három új, világszínvonalú pálya takar – mondta az ünnepélyes átadón Papp Zoltán az egyesület elnöke.

A ZTE TK-nál pályázati forrásokból és támogatók segítségével alakítottak ki újabb, világszínvonalú pályafelületet. A Rebound Ace kemény borítású pálya megfelel az ausztrál nyílt bajnokságon használt pályáknak, ami így mostantól már a zalai megyeszékhelyen is elérhető.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, a Magyar Tenisz Szövetség elnökségi tagja beszédében úgy fogalmazott: büszkék lehetnek arra, amit az előző elnökök, a korábbi sportolók együttesen felhalmoztak, hiszen olyan értéket hagytak maguk mögött, amit érdemes volt fejleszteni, ehhez pedig a teniszszövetség biztosította a hátteret. Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő pedig köszönetét fejezte ki azoknak, akik a térség fejlődését segítik elő.

Lázár János kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke további együttműködéséről biztosította az egerszegieket. Egyúttal bejelentette: a Magyar Tenisz Szövetség 20 milliárd forintos fejlesztési program beindítására tett javaslatot a kormánynak. Ebben egy modern klubépület és egy fedett teniszcsarnok létesítésére tettek javaslatot Zalaegerszegen. A cél ugyanis az, hogy minél több gyerek fogjon ütőt a kezébe, minél több vidéki helyszínen – hangoztatta Lázár János.

Az eseményen a hazai teniszélet kiemelkedő alakjai is részt vettek, így Sávolt Attila, az MTSZ szakmai igazgatója, de ütőt fogott Temesvári Andrea korábbi Grand Slam-győztes és egykori világranglista-hetedik helyezett klasszisunk, valamint a többszörös magyar bajnok, Davis Kupa-játékos, Noszály Sándor is.

A teniszpályák átadó ünnepségét követően Lázár János – többek között dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott kíséretében – megtekintette a már csaknem teljesen kész „Helyi Termelői és Kézműves Piac – Göcseji Tudásközpontot”. A zalaegerszegi piac új létesítményének kialakítása két pályázatnak köszönhetően több ütemben zajlott az elmúlt hónapokban.

Az új kézművespiac összesen 718 millió forintos beruházásból valósul meg. Mint Balaicz Zoltán elmondta, a cél az, hogy az itt élőknek lehetőségük legyen helyi, megbízható termékek vásárlására, sőt ugyanitt meg is kóstolhassák azokat, vagy megtanulják elkészíteni a friss terményekből készült lekvárokat, aszalványokat. Zalaegerszeg polgármestere reméli, hogy a piac új épülete igazi közösségi hellyé válik.

Lázár János beszédében a hazai termények és termékek fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: a járvány alatt felértékelődött az itthoni termékek és az önellátás szerepe. Magyarország egy jó adottságú ország, mely minden gond nélkül képes lenne mind a 10 millió lakosát ellátni a napi fogyasztási cikkekkel. A cél az, hogy az országban – a járműipar és a hadiipar mellett – az élelmiszeripar is húzóágazat legyen; a kormánynak a következő tíz évre ez az egyik legfontosabb feladata. Hozzátette: az aprófalvas településeknek is ez lehet a felemelkedés és a boldogulás záloga. Ki kell használni a vidékben rejlő természeti adottságokat, különben elnéptelenednek a kisebb településeink. A zalaegerszegihez hasonló termelői piacok pedig nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a fenti célok fokozatosan megvalósuljanak, és a helyi lakosok ténylegesen helyi áruhoz jussanak – mondta el a kormánybiztos.

Mint ismert, a hamarosan felépülő kézműves piac épületében szövetkezeti bolt, termelői piac, jellegzetes zalai ételeket árusító bisztró, valamint oktató- és előadótermek (tudásközpont) is helyet kapnak. A szándék az, hogy a helyi termelők és kézművesek számára korszerű infrastrukturális hátteret biztosítsanak, a lakosságot pedig megismertessék a hagyományos főzési- befőzési technikákkal, a gyógynövényekkel és a régi mesterségekkel. Illetve, hogy a piac és a bisztró kínálatába igazi zalai csemegék és termékek kerüljenek. Az új épületet várhatóan jövő év elején vehetik birtokba a vásárlók.

(Zalai Hírlap, Zalamédia, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Zalamédia, Zala Megyei Kormányhivatal)