Ismét ülésezett Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott vezetésével február 16-án a Megyei Oltási Munkacsoport, az értekezlet legfontosabb napirendi pontja a február 21-ig tartó időszak oltási feladatainak ütemezése volt.

A háziorvosok és a kórházak oltócsapatai ezen a héten is folytatják a regisztráltak koronavírus elleni oltását.

Zala megyében összesen 90 háziorvosi praxis számára 1 ampulla AstraZeneca-vakcina áll rendelkezésre, amellyel praxisonként 10 regisztrált 18-59 éves krónikus beteg oltása végezhető el.

A regisztrált legidősebbek közül valamennyi Zala megyei háziorvosi körzet kijelöl 8 regisztrált 60 év feletti személyt, esetükben a Pfizer-oltóanyaggal történő oltási tevékenység a kórházi oltópontokon valósul majd meg.

Szintén ebben a szakaszban lesz lehetőség arra, hogy minden háziorvosi körzetben praxisonként 4 páciens Szputnyik-védőoltást kapjon, mellyel a 60-74 éves kor közötti, Covid19 szempontjából kockázati megbetegedésben nem szenvedő személyek immunizálása történhet meg a megyei oltóközpontban.

Megyénkben idén januárban összesen 9 bentlakásos szociális intézményben nem volt végrehajtható a gondozottak és a dolgozók oltása a fertőzöttek magas számára tekintettel. Az intézmények közül 8 már felszabadult, ezekben Moderna vakcinával történik a február 17-ére ütemezett első körös oltások beadása.

Február 17-21. közötti szakaszban a bentlakásos szociális intézményekben lakók és dolgozók Pfizer-vakcinával történő – 2. körös koronavírus elleni oltására is sor kerül.

Fentiekre tekintettel Zala megyében február 3. hetében megközelítőleg 7400 személy immunizálása valósulhat meg.

(Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)