A koronavírus miatti veszélyhelyzetben tanúsított helytállásért adták át az önkormányzat elismeréseit 2020. július 6-án a megyeszékhelyen.

Köszönet illet minden polgárt, együttműködő szervezetet, hivatalt, intézményt, támogató céget a lokálpatrióta összefogásért, az együttes és valóban sikeres küzdelemért – fogalmazott Zalaegerszeg polgármestere a városi díszteremben tartott rendezvényen.

Balaicz Zoltán elmondta: a kormány intézkedésének köszönhetően az első vonalban küzdők, az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit jutalommal ismerték el, de úgy gondolták, Zalaegerszeg közössége külön is köszönje meg mindazok tevékenységét, akik egészségügyi, szociális, kulturális, illetve oktatási intézményekben munkájukkal hozzájárultak a járvány teremtette akadályok leküzdéséhez. Olyan helyzettel kellett szembenézni, amire nem volt még példa sem hazánkban, sem világszerte, de sikerült úrrá lenni rajta – emelte ki.

Az elmúlt hónapok történéseit röviden áttekintve a polgármester felidézte, hogy első intézkedésként március 9-én határoztak arról, miszerint a március 15-i városi ünnepséget nem tartják meg. A döntés helyességét igazolta, hogy két nappal később a kormány elrendelte a veszélyhelyzetet. Napokon belül dönteni kellett az óvodák, bölcsődék, iskolák bezárása miatt a családok megsegítéséről, március 19-én elindult a „Segít a város” program a 70 évnél idősebbek támogatására, amelyet a „Zalaegerszeg összefog” című kezdeményezés követett. A visszatekintésben a polgármester kitért arra is, hogy az összefogás az anyagiak terén is megmutatkozott, hiszen az önkormányzat adományszámlájára 15,8 millió forint érkezett. Az is tény, hogy a város költségvetésében komoly veszteséget okozott a járvány, közel 2,3 milliárd forintra tehető a bevételek csökkenése.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke, aki kiemelte: a koronavírus-járványról kapott első hírek hallatán még nem lehetett tudni, mivel nézünk pontosan szembe. Küzdelmes hónapok után egy komoly tapasztalásokkal teli periódust tudhatunk magunk mögött. Hangsúlyozta: az embert próbáló időszakban minden intézkedés hátterében az állampolgárok védelme, egészségének megóvása állt. A végrehajtott intézkedéseket ismertetve arról is beszélt, kiemelt feladat volt a zalai egészségügyi és szociális intézmények, az alapellátásban dolgozó háziorvosok védőeszközökkel való ellátása, emellett koordinálták 21 zalai idősotthon fertőtlenítését, amit a honvédség alegységei hajtottak végre.

A kormánymegbízott végezetül elismerését fejezte ki Balaicz Zoltánnak a veszélyhelyzetben hozott intézkedéseiért, folyamatos, naprakész, tárgyszerű tájékoztatásáért, s köszönetet mondott mindazoknak is, akik áldozatkész munkájukkal hozzájárultak a sikeres védekezéshez.

A rendezvényen 122 személy, valamint tíz szervezet képviselője vehetett át elismerést.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap)