Átadták a „Zala Megye Védelméért” emlékplakettet Dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagynak. A megyei rendőrfőkapitány november 17-én, szűk körben, ünnepélyes keretek között vehette át a Zala Megyei Védelmi Bizottság által idén alapított elismerést.

Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja az eseményen tartott köszöntőjében a rendőrfőkapitány érdemeit méltatva elmondta: Dr. Sipos Gyula javaslatai – felkészültségének, tapasztalatának köszönhetően – több esetben jelentős mértékben segítették a védelmi bizottság döntéseit a tervezési munka és a rendkívüli események, a veszélyhelyzetek kezelése során. A rendőrfőkapitány kiemelkedő munkát végzett többek között a rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelése, a migránsválság, a terrorveszély helyzet kapcsán – foglalta össze Dr. Sifter Rózsa mindazon meritumokat, amelyek alapján a díjat Dr. Sipos Gyulának ítélték.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: 2020-ban a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején a rendőri feladatok magas szintű irányítása mellett a rendőrfőkapitány személye nélkülözhetetlen volt a megyei védelmi bizottság operatív csoportjának munkájában is. Önálló kezdeményezése nyomán az Országos Rendőr-főkapitányság járványügyi szakemberének bevonásával széleskörű szakmai ellenőrzést tartottak a Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben, s a szemle után hozott javító intézkedések nagyban járultak hozzá az idősotthonok járványügyi biztonságának javításához.

A kitüntetés átadásán elhangzott: a védelmi igazgatás szerteágazó feladatrendszere, a jelenlegi járványhelyzet kezelése megoldhatatlan lenne a különböző szervezetek áldozatos munkája nélkül. Az állampolgárok ellátásának kérdése széleskörű együttműködést kíván meg az egészségügyi, oktatási szervezetektől is. Fentiek elismerése jeléül Magyarország honvédelmi minisztere a 2020. október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából „Honvédelemért” kitüntető címet adományozott olyan civil személyeknek, akik sokat tettek és tesznek azért, hogy a védelmi igazgatás kitűzött céljai megvalósulhassanak.

Zala megyéből az idei évben – Dr. Benkő Tibor miniszter határozata alapján – a „Honvédelemért” kitüntető cím III. fokozatát Vincze Anna Lúcia vezető megyei mentőtiszt és Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerületi központ igazgatója vehette át.

Az elismerés átadásakor Dr. Sifter Rózsa megköszönte Vincze Anna Lúcia példaértékű munkáját – többek közt – a Zala Megyei Védelmi Bizottság által szervezett települési honvédelmi, polgári védelmi gyakorlatok egészségügyi vonatkozású tervezésében és a rendezvények szakmai biztosításában. A kormánymegbízott elmondta: a vezető mentőtiszt nagymértékben segítette szakmai tanácsaival a járvány hatásának enyhítése érdekében a kormányhivatal és a védelmi bizottság tevékenységét. A Zala megyei mentőszervezet szaktevékenységének precíz irányításával rendkívül sokat tett a kontaktkutatás, a fertőzési gócpontok feltárása érdekében – tette hozzá.

A Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója méltatása során a kormánymegbízott kitért rá: Kajári Attila évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Zala Megyei Védelmi Bizottsággal. Kiemelkedő tevékenységet folytat a középiskolai tanulók katonai pályára irányítása, valamint a katonai toborzás területén. Az igazgató hosszú ideje segíti továbbá a védelmi bizottság által évente megrendezett „Göcsej Harci Túra” elnevezésű honvédelmi verseny lebonyolítását is. A „Közös Akarat” feladat végrehajtása során a védelmi bizottság munkáját a feladatban résztvevő katonák elszállásolására alkalmas közoktatási intézmények kijelölésével, működtetésével támogatta, s több alkalommal tette lehetővé a katonák gyors elhelyezését biztosító objektumok igénybe vételét is.

(Zala Megyei Kormányhivatal)