Katonai, polgári védelmi ismeretekből, ügyességből mérettek meg azok a fiatalok, akik 2021. szeptember 22-én, szerdán részt vettek a zalaegerszegi csácsi arborétumban – a Zala Megyei Védelmi Bizottság elfogadott munkatervének megfelelően, annak támogatásával - idén 15-ik alkalommal megrendezett, a zalai középiskolák körében rendkívül népszerű honvédelmi versenyen, a Göcseji Harci Túrán.

A verseny történetében első ízben csak fiúkból álló négyfős csapatok indultak neki a 10 állomásból álló pályának. A megye középiskoláiból 14 csapat érkezett, kettő közülük kadétképzést is nyújtó intézményből.

A versenyen kialakított foglalkoztató pontoknál teljesítendő feladatok során minden esetben egy érdekes háttértörténetbe kellett beleképzelniük magukak a diákoknak. A végrehajtandó feladatok (tájfutás, Curahee (domb); légipuska lövészet; kézigránát dobás; sebesültszállítás; egészségügyi pont; távolságbecslés; mátrix; akadálypálya; fegyveres váltófutás; honvédelmi totó és szimbólumok felismerése) az Országos Haditorna Verseny kiírása szerint kerültek meghatározásra.

A versenyen diadalmaskodó csapat, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikum tanulói részt vehetnek a jövő év tavaszán megrendezésre kerülő Országos Haditorna Versenyen döntőjében, ahol minden megyei első helyezett méri majd össze tudását.

Az eseményen jelen volt dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, a megyei védelmi bizottság elnöke, aki köszöntőjével bátorította a versenyen résztvevőket.

 

A Göcsej Harci Túra régmúltra visszatekintő hagyományai és jó hírneve nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2021-ben Zalaegerszegen is megindulhatott a Honvéd Kadét ágazati képzés.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)