Ismét várják a jelentkezőket az „Év Balatoni Háza” elnevezésű pályázatra, amelyre a Balatoni Üdülőkörzet területén 2013. január 1-je után épült, felújított vagy átalakított épületekkel december 15-ig lehet nevezni az év balatoni lakóháza, középülete, továbbá az év balatoni üdülő / gazdasági épülete kategóriában. A pályázat célja, hogy népszerűsítse és megismertesse a tágabb közönséggel a minőségi építészetet, felhívva a figyelmet a Balatonnál lévő példaértékű épületekre.

A tavalyi évben két keszthelyi épület is díjat kapott az akcióban, melyek közül a városban található Castelli-villa adott otthont a 2021. november 17-én, szerdán az idei évi pályázatot beharangozó sajtótájékoztatónak.

Lengl Zoltán, Zala megyei állami főépítész az eseményen elmondta: a Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület – a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának támogatásával – immár negyedik alkalommal hirdeti meg a versenyt, melyre ezúttal is elektronikusan lehet nevezni. Az állami főépítész arról is tájékoztatott: a beérkezett tervrajzok és fotók alapján - előbírálat után - a zsűri által kiválasztott épületeket a helyszínen is megtekintik, s ezt követően dönt a bíráló bizottság, amelyben a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kap helyet, elnöke pedig Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára lesz.

Pálfi László és Pálfiné Gelencsér Judit, az ingatlan tulajdonosai megjegyezték: megtisztelő volt a díj elnyerése, habár az elsősorban Kurucz Szabolcs tervezőt illeti. A család három gyermekével él a felújított házban, amely a kerttel együtt „napi használatban van”, tették hozzá, elárulva: otthonuk már sokak érdeklődését felkeltette.

A tavalyi győztes pályaművekből összeállított vándorkiállítás a keszthelyi Balaton Színházban kerül bemutatásra az érdeklődők számára. A tárlat 2021. november 19-től 2021. december 15-ig látogatható.

A pályázattal kapcsolatos tudnivalók elérhetőek a www.azevbalatonihaza.hu oldalon.

(Zala Megyei Kormányhivatal)