A koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeket és családjaikat az állami, önkormányzati és karitatív intézményrendszer résztvevőivel szoros együttműködésben támogató Regőczi Alapítvány országos körútjának ötödik állomására 2021. november 18-án, Győrben került sor, a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

A nyugat-dunántúli régió megyéinek (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) szervezett találkozón és szakmai egyeztetésen az érintett megyék kormánymegbízottjai és a hivatalok szakemberei, valamint a szociális területen dolgozó család-, és gyermekjóléti szolgálatok, intézmények vezetői, illetve olyan személyek és családok vettek részt, akik a koronavírus-járvány okozta tragédia miatt kapcsolatba kerültek a szervezettel.

Az eseményen személyesen vett részt Herczegh Anita asszony, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, illetve Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára is. Herczeg Anita asszony elmondta: a Regőczi István Alapítvánnyal eddig mintegy 600 család, így közel ezer gyermek került már kapcsolatba. Őket eddig összesen több mint 144 millió forint értékben, egyszeri gyorssegéllyel tudták segíteni. Azon dolgozunk, hogy minél hasznosabban és hatékonyabban tudjuk a családokat támogatni – emelte ki a kuratórium elnöke. Nagyon sokrétű az a fájdalom, a tragédia és a következmény, amivel találkozik, ahány család, annyiféle probléma – tette hozzá.

A szakmai egyeztetésen elhangzott, hogy közös cél megoldást találni az árván maradt gyermekek számára mindaddig, amíg nagykorúak lesznek, befejezik tanulmányaikat, munkába állnak és képesek lesznek magukról gondoskodni. Ennek érdekében a Regőczi István Alapítvány a jövő évtől szeretné kialakítani a rendszeres havi támogatási formát. Fő szándékuk az, hogy minél több olyan gyermeknek tudjanak hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítani, akik a világjárvány idején elvesztették egyik, vagy mindkét szülőjüket.

György István államtitkár hangsúlyozta: széleskörű összefogás indult az önkormányzatok, a járás, az állam, a civil és egyházi szervezetek között, ami azt eredményezheti, hogy az ellátást megfelelő időben el tudják juttatni a rászorulóknak. Tapasztalatuk szerint a beérkezett kérelmek elbírálási határidejét, vagyis a hatvan napot betartják a szakterületen dolgozók, hogy minél hamarabb megérkezhessen a segítség.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az alapítvány mára a nemzeti szolidaritásvállalás jelképe lett, amely mögé mindenki felsorakozott.

A győri egyeztetésen a három kormányhivatal képviseletében Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei, Harangozó Bertalan Vas megyei és Dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott is megfogalmazta javaslatait, hiszen a kormányhivatalok és a járási hivatalok a családtámogatásokkal és a gyámügyekkel összefüggésben szintén kapcsolatba kerülnek a rászorulókkal.

(Zala Megyei Kormányhivatal, MTI, fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal)