A Kormány által 2015. évben meghirdetett „Földet a gazdáknak!” Program folytatásaként a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) nyilvános árverés keretében ismét értékesíti a Magyar Állam tulajdonába és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó, 10 hektár térmértéket meghaladó földrészleteket.

Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását támogatja.

A koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciók rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátásstratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása. Az árverések keretében mintegy 22 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg, több ütemben.

Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében.

Zala vármegyében 6 db ingatlant kínálnak megvételre, az árverés időpontja: 2023. július 4.

Fontos, hogy a regisztrációra az árverés napját megelőzően, 2023. július 3-án, 8:00-13:00 óra között kerül sor.

A regisztráció és az árveréshelyszíne és címe: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Földhivatali Főosztály, 8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 35-39. tetőtéri tárgyaló.

Az árverési eljárás gyors és hatékony lebonyolítása, átláthatósága érdekében a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet 2023. május 15. napján hatályba lépett módosításával megváltoztak az árverési eljárás egyes részletszabályai, melyek az árveréseken részt venni, illetőleg elővásárlási jogot gyakorolni kívánó gazdák részéről kiemelt figyelmet igényelnek.

A regisztráció időpontját, az árverés helyszínét, az érintett ingatlanok listáját és a további részletes információkat tartalmazó árverési hirdetmény a Kapcsolódó anyagok menüpont alatt érhető el.

(AM/Zala Vármegyei Kormányhivatal)