Zala megyében e hét szerdától jövő hét keddig több féle oltóanyaggal folytatódik az oltási tevékenység.

Az elmúlt időszakban - hétről hétre - kiemelkedő oltási ütemet teljesített Magyarország, ennek egyik eredményeként a hét elején az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban újraindulhatott a jelenléti oktatás.

Az országos 3,5 millió beoltotti létszám elérése megvalósult, így az újranyitás újabb lépcsői következhetnek: a vendéglátóhelyek teraszai április 24-től újranyithatnak, a kijárási tilalom pedig 11 órára tolódik ki.

Zala megye rendkívül dinamikus, az országos átlagot meghaladó oltási ütemet diktál, s ez a teljesítmény méltón járult és járul hozzá az országos célok eléréséhez.

E hét szerdától jövő hét keddig is több féle oltóanyaggal folytatódik a megye lakosságának immunizálása.

Pfizer típusú oltóanyagból nagy mennyiségű első és második körös oltás beadására kerül sor, de igaz ez a Sinopharm vakcinára is. Utóbbi esetében amellett, hogy folyamatosan zajlik a háziorvosoknál a második körös oltások beadása, vasárnap nagy mennyiségű, első körös oltásra felhasználható szállítmány érkezik a megyébe, melynek egyik részét a háziorvosok kapják, akik jövő hétfőtől a háziorvosi rendelőjükbe hívják majd pácienseiket, míg a másik része az oltópontként működő kórházakhoz kerül.

Az említetteken túl a megyében oltópontként működő kórházak Szputnyik típusú oltóanyaggal második körös immunizálást is végrehajtanak.

Kisebb mennyiségben Moderna oltóanyag is érkezett a héten megyénkbe, ezzel is hozzájárulva a megye oltást igénylő lakosságának mielőbbi vakcinációjához.

Az oltási program további felgyorsítása és a háziorvosok terheinek csökkentése érdekében - pilot-program keretében - egy új eszközt, online időpont foglaló rendszert próbálhatott ki csütörtök délutánig 70 ezer oltásra regisztrált Baranya, Pest, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyében.

Mivel a rendszer sikerrel vizsgázott, ezért az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében a mai nappal megnyílt az online oltási időpontfoglaló. Mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására. Az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva. A regisztrált személy bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni hétfő, kedd és szerdai napokra.

Az időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu Az időpontfoglaló rendszerbe a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható.

Kérjük mindazokat, akik a megadott három nap valamelyikén szeretnének oltást kapni, mielőbb foglalják le az időpontot! Zala megyében a regisztrált személyek több mint 80 %-a már beoltásra került, és az ezen az oltási héten megvalósuló további oltásokkal is újabb lépéseket teszünk a járványból kivezető úton.

(Zala Megyei Kormányhivatal)