Az oltási tervnek megfelelően halad a védőoltások beadása Zala megyében - nyilatkozta dr. Sifter Rózsa 2021. február 10-én, szerdán dr. Gorza Éva zalaegerszegi háziorvos rendelőjében, ahová Zala megye kormánymegbízottja a 18-59 éves krónikus betegeknek szánt oltóanyagok átadása kapcsán látogatott el.

Az immunizálás, ahogy az országban mindenütt, úgy Zala megyében is az egészségügyi dolgozókkal vette kezdetét januárban, s ezzel párhuzamosan zajlott az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak oltása is.

Dr. Sifter Rózsa hangsúlyozta: a védekezés új szakaszba lépett a múlt héten azzal, hogy megkezdődött az oltásra regisztrált legidősebb korosztály vakcinációja. Mint elmondta: a február 9-én, kedden Zala megyébe érkezett AstraZeneca-szállítmánynak köszönhetően e héttől már a 60 év alatti regisztrált alap- és társbetegségben szenvedő betegek oltása is kezdetét veszi, mindösszesen 30 praxisban. Ez az oltóanyag nagyon könnyen kezelhető, nem igényel speciális körülményeket, ugyanakkor az előírásoknak megfelelően a 60 év alattiaknak adható. Ezzel újabb célcsoport oltása is lehetővé vált az oltási rendben.

Mindemellett tovább folytatódik a héten az idősek oltása is, a fentiekben leírt háziorvosi praxisokon felül a további 115 háziorvosi körzet ezúttal 2-2 Pfizer ampullát kapott az idősek vakcinációjára. Pfizer oltóanyagot vett át többek között a megyeszékhelyi dr. Papp György háziorvos is, aki fontosnak tartja az idős korosztály mielőbbi immunizálását, hiszen koruknál fogva ők a legfogékonyabbak arra, hogy a vírus súlyos tüneteket okozzon náluk.

A Zalaegerszegi Televízió riportja az alábbi linken tekinthető meg:

(Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal, Videó: Zalaegerszegi Televízió/M1)