Eredményesnek ítélte az idei nyári szezont a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB), melynek szezonzáró értekezletét 2021. szeptember 16-én tartották a Karos Korzó rendezvényközpontban. A négy megye – Veszprém, Fejér, Somogy és Zala – összefogásával működő bizottság feladata a lehető legmagasabb közbiztonság fenntartása a Balatoni régióban. Nyáron ugyanis kiemelten sok turista érkezik a tó környéki településekre, ráadásul ilyenkor nemcsak a szárazföldi, hanem a vízi balesetek is megszaporodnak.

Az eseményen az érintett települések polgármesterei és rendőrségeinek vezetői mellett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója, dr. Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos is részt vett, aki beszédében elmondta:

- A helyi lakosság, a belföldi turisták és az ide látogató külföldi vendégek már megszokhatták azt a magas szintű közbiztonságot, amit a négy megyei rendőr-főkapitányság állománya, együtt a polgárőrséggel és más rendőri szervekkel tudott szavatolni. Nagyon sikeresek voltunk abban, hogy a lakosság sérelmére kevesebb jogsértés történjen és komoly feladatnak tekintettük azt is, hogy a közlekedési balesetek számát csökkentsük - emelte ki a rendészeti főigazgató.

Ezt követően tájékoztatást adott Molnár Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kapitányságvezetője:

- A Balaton-parton egy hőségriadó esetén, tehát egy nagyon meleg időszakban a vízben akár 200-250 ezer ember is bent tartózkodik. Természetesen nem tudunk mindenki mellé odamenni. Egyre népszerűbbek a vízi sportok, a vitorlázás, rengeteg vízi jármű van, ezért nagyon komoly munkát kell végezni a kollégáimnak, hogy ezt a biztonságos tavat továbbra is biztonságosan tartsák – mondta a kapitányságvezető.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a fürdőváros a közbiztonság szempontjából kegyelmi állapotban van. Az ország egyik legbiztonságosabb települése, annak ellenére, hogy évről évre rengeteg turista fordul meg a városban. A bűncselekmények száma elenyésző, köszönhetően a jól működő rendőrőrsnek, hangzott el.

A köszöntő után zárt ülést tartottak, melyen beszámoltak a tapasztalatokról és az elért eredményekről, majd Szakál Ferenc alezredes, a BKKB titkára interjújában elmondta:

- Míg 2019-ről 2020-ra – egyrészt köszönhetően a pandémiának – 7%-kal esett vissza a nyomozáselrendelések száma, most, hogy nőtt az idegenforgalom, nőtt a turisták száma is, ennek ellenére ismét tudtuk 3%-kal csökkenteni ezt a számot. Szintén eredménynek tekintjük azt is, hogy mindemellett egy olyan közbiztonságot tudtunk garantálni közútjainkon, közterületeinken, ami garancia volt arra, hogy az ide látogató turisták, vendégek jól érezzék magukat - tájékoztatott a titkár.

A rendőrök a szezon előtt és a nyári időszakban is folyamatosan felhívták a figyelmet a biztonságos strandolásra. A vízirendészet tapasztalata az, hogy a legtöbb baleset nem szabálytalankodás, hanem rosszullét miatt következik be. Az idén 14-en fulladtak vízbe, ez a tavalyi esetek duplája.

A BKKB-t az idei szezonban Zala megye elnökölte, feladatainak jelentős részét a Keszthelyi Rendőrkapitányság végezte el, ugyanis a térségben koncentrálódott a megyébe látogató turisták nagy része. A cél az volt, hogy a Balaton-part mellett a kistelepüléseken is egy láthatóbb rendőrséget jelenítsenek meg. A bizottság eredményesnek ítélte a zalaiak munkáját, amit az ORFK is elismert.

A nyári szezont követően sem pihennek az egyenruhások. A rendőrség továbbra is mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szintű közbiztonságot tartsa fenn a megyékben és az egész országban. A következő szezonban a BKKB elnökségét Somogy megye látja el.

Az eseményen Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója is jelen volt.

(Zalai Hírlap, Keszthelyi Televízió, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)