2020 szeptemberében jelentették be, hogy Zalaegerszegen épül meg a világ egyik legmodernebb harcjárművét előállító Rheinmetall gyár. Decemberben sor került az ünnepélyes alapkőletételre, 2021. március 26-án pedig beemelték a gyártócsarnok első két tartóoszlopát. A Zala Zone járműipari tesztpálya mellett elhelyezkedő ságodi fennsíkon a gyártóüzemen túl a Lynxek és off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak.

A munkafázis pénteki eseményén először dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, köztük dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottat, s jelezte: a város megteremti a beruházások infrastrukturális és felsőoktatási feltételeit. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról szólt, hogy Zalaegerszeg mindenben partnere a kormány innovatív gazdaságfejlesztési elképzeléseinek. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az építőiparra váró jövőbeni feladatokat taglalta, egyebek mellett azt, hogy a kormány milyen ajánlatokkal keresi meg az ágazat hazai képviselőit. A beruházás révén nemcsak építenek, mondta, hanem fejlesztik a hadiipart és high-tech építőipari modernizálást is indukálnak. A 60 milliárd forintból megvalósuló, 180 x 140 méter alapterületű üzemben a termelés 2023-tól indul, s a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat majd.

Az aktuális munkáról a ZÁÉV Zrt. képviseletében Dormán József vezérigazgató számolt be. A zalaegerszegi hadiipari beruházás kivitelezésében részt vevő ZÁÉV-KÉSZ konzorcium elkészítette a kiviteli terveket. A csarnokhoz 280 pillért helyeznek el, ebből tegnap kettőt állítottak a helyére. Az üzem 30 ezer négyzetméternyi területű, s legmagasabb pontján 21 méter magas lesz.

Az ütemterv szerint haladnak a munkálatok, erről számolt be Kelemen Csaba, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. igazgatóságának elnöke, megköszönve a nagyszabású beruházásban részt vevők együttműködését, felsorolva a kooperáló cégeket.

A tartóoszlopokat az eseményt a németországi központban on-line közvetítés segítségével követő német partnerek figyelme mellett helyezték el a betonkehelyben.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap)