Május 10-én Zalaegerszegen, a Dísz téren a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai díszlövéssel fogadták a váltót alkotó 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonát, akik mellé kísérőnek közel másfél százan szegődtek.

A stafétabotra dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Pácsonyi Imre megyei közgyűlési alelnök, dr. Vadvári Tibor alpolgármester, valamint az emlékfutáshoz logisztikai segítséget nyújtó Báthory István Technikum igazgatója, Pusztai Zsuzsanna kötött díszszalagot. Az emlékfutást Pusztai Imre zászlós és Singlár László főtörzsőrmester kezdeményezésére szervezték meg. A katonafutók többek között ezzel a rendezvénnyel tisztelegnek a Magyar Sport Napja, illetve a Magyar Honvédelem 174. évfordulója előtt.

Az ország teljes területén május 6-tól 19-ig tartó, 1830 kilométeres, 219 települést érintő program keddi etapja Szombathelytől Nemesdédig ért el, és Zalában 17 települést szelt át, az érdeklődők a helységtábláknál csatlakozhattak a váltóhoz, és kísérhették a katonákat át a településen. Az emlékfutásban érintett települések polgármesterei – a rendezvény egyedi sajátosságaként - a katonafutók stafétabotjára egy a településére jellemző motívumokkal ellátott szalagot kötöttek, illetve frissítőpontot üzemeltettek számukra.

A Dísz téri toborzó rendezvény keretében egyebek mellett katonai tűzszerész bemutatón, rendőrségi, katasztrófavédelmi, valamint kadét tájékoztatón vehettek részt az érdeklődők, de mindezek mellett a hagyományőrző sátrak, a lézerharc pálya és a füstsátor is gondoskodott a megjelentek tartalmas időtöltéséről.

A továbbinduláshoz a rajtjelet dr. Sifter Rózsa pisztolylövéssel adta meg a futóknak.

Az eseményen készült videó az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

https://videa.hu/videok/zaol/hirek-politika/katonai-toborzonap-zalaegerszegen.mp4-katona-toborzas-zalaegerszeg-BZgeFFohL1cVvs07?start=0

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)