Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Mould-Tech Kft. által kifejlesztett, plexiből készült fejpántos arcvédő pajzsot 2020. április 21-én Zalaegerszegen.

Ha szükséges, naponta akár tízezer darab műanyag arcvédő pajzs előállítására is képes lesz az egészségügy számára a megyeszékhelyi Mould-Tech Kft. A cég az előírt egészségügyi, hatósági engedélyezést követően a napokban kezdte meg a pajzsok sorozatgyártását, amelyek összeszerelése és továbbítása Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével történik.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere tájékoztatójában a város és a megyei védelmi bizottság jó együttműködéséről beszélt, majd a munkában résztvevőknek mondott köszönetet. Végezetül hozzátette: az új arcvédő pajzsokból kétszázat a városi intézményrendszerben osztanak el, az első kétezer darabos széria pedig az Országos Mentőszolgálathoz kerül.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta: az elmúlt hetekben történt fejlesztés során folyamatosan egyeztettek az Országos Mentőszolgálattal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, majd ezt követően kapták meg az engedélyt az egészségügyben történő alkalmazásra. Hozzátette, a cég anyagáron adja át a pajzsokat, az összeszerelést pedig a városi intézményrendszer önkéntesei végzik, mindezt pedig a Városfejlesztő Zrt. koordinálja.

Molnár Gábor, a Mould-Tech Kft. ügyvezetője kifejtette: az első példányok 3D nyomtatóval készültek, majd külön gépsort építettek a termék előállítására, így már képesek napi 3 ezer darabot gyártani, és az igények növekedése esetén a 10 ezres tételt is el tudják érni. A fejlesztés Zalaegerszegen történt, a sorozatgyártás a cég győri üzemében folyik.

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének vezetője is méltatta a fejlesztést, és köszönetet mondott a mentőszolgálat számára nyújtott folyamatos támogatásért.

Az eseményen részt vett Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke és Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. ügyvezetője is.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)