A Fortepan on-line privátfotó gyűjtemény (www.fortepan.hu), amelyből 1900-tól kezdődően archív fényképeket böngészhet és tölthet le az érdeklődő.

A Fortepan fényképgyűjtemény egy on-line archívum. Nevét a már megszűnt váci Forte gyár által gyártott Fortepan filmről kapta. A szabadon publikálható, történeti értékű fotókat így sikerült közkinccsé tenni.

Az eredeti fotók tulajdonosainak nevére kattintva, egy-egy gyűjtemény külön-külön is megtekinthető, köztük a VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ tervtárának fotóanyagából közrebocsátott fotósorozat. A VÁTI egykori munkatársai által készített képek kötődnek az intézmény éppen aktuális tevékenységéhez. Tükrözik az akkori várostervezés, városrehabilitáció, az állami építőipar és az általa létrejött lakótelepek, a paneltechnológia világát. Panorámaképek, műemlékek, utcák, terek, házak, szobrok, víztornyok, járművek, egy-egy kivitelezés elkapott pillanatai. Mintegy 30-40 ezer, többnyire 1900 és 1990 között készült fényképet tartalmaz a gyűjtemény, melyekből közel 21000 on-line elérhető, letölthető, és szabadon felhasználható a forrás megjelölésével.

Jó böngészést kívánunk!
www.fortepan.hu

(Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal)