Átadták a Zala Megye Díszpolgára címet, valamint a megyei kitüntetettek díjait a Zala Megyei Közgyűlés szeptember 17-ei ünnepi ülésén, amelyen Novák Katalin miniszter is beszédet mondott.

A zalaegerszegi megyeházán rendezett ünnepségen – a Boglya népzenei együttes és Ticz András színművész előadásai után – dr. Pál Attila közgyűlési elnök köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében emlékeztetett a koronavírus-járvány hatásaira, arra, hogy a pandémia életünk minden területén nyomot hagyott. Ugyanakkor pozitív változásokat is hozott a járvány, például felgyorsította a globális digitalizációt, és új, innovatív megoldások kialakítására ösztönzött. „A válság legfontosabb hozadéka a tudomány forradalma” – fogalmazott az elnök, utalva az ünnepségen jelen lévő Vizi E. Szilveszter professzor szavaira: „gondolkodni kell megtanítani”. Ugyanis a 21. században az országok rangsorát már nem a nagyságuk, hanem a szellemi tőke mennyisége határozza meg – hangzott el.

– Térségünk vonzerejét három tényező megfelelő együttállása növelheti hosszú távon: a színvonalas közlekedési és digitális infrastruktúra, a minőségi szakemberképzés és az innovációt támogató környezet – fogalmazott dr. Pál Attila, aki összegzést adott a megyében zajló aktuális nagyberuházásokról, egyebek közt említve a zalaegerszegi járműipari tesztpályát, az épülő hadiipari üzemet, a várost és az M7-est összekötő gyorsforgalmi utat, a logisztikai központot, valamint a nagykanizsai körforgásos gazdasági kompetencia-központot. A közgyűlési elnök szólt továbbá arról is, hogy a megyeszékhelyen, a volt andráshidai repülőtéren drónkutatási központ kap helyet.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, aki úgy fogalmazott: a díjazottak Zala megye büszkeségei, aki tudják, hogy itt van dolguk, innen jöttek és ide tartoznak. Akkor juthatunk el igazán messzire, ha otthonról indulunk el és oda érkezünk haza, hangsúlyozta a miniszter, majd – ismeretségük és közös munkájuk okán – személyes hangvételű beszédben méltatta Ádám Veronika neurokémikus professzort, aki, mint elhangzott, része a szűk, de kulcsfontosságú polgári értelmiségi közösségnek.

Dr. Ádám Veronika kimagasló tudományos munkásságáért, kutatói tevékenységéért, a hazai és nemzetközi tudományos életben betöltött szerepének elismeréseként kapta meg a Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet. A díjazott Nagykanizsán született és érettségizett. 1973-ban szerzett orvosi diplomát, s 24 évig volt a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémia Intézetének igazgatója, több ciklusban az egyetem tudományos rektorhelyettese. Kutatási területe a neurokémia. Közel 200 tudományos közlemény szerzője. 2007-től az MTA rendes tagja. Munkásságát egyebek közt Széchenyi-díjjal, Prima Primissima díjjal és 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel ismerték el. Nagykanizsa díszpolgára. 2020-ban szépirodalmi regénye jelent meg Távolból őrzöm címmel.

A közgyűlés kitüntetettjei:

• Zala Megye Egészségügyéért díj: dr. Kvarda Attila orvos, a keszthelyi kórház, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház korábbi főigazgatója.

• Zala Megye Sportjáért díj: Keszthelyi Kiscápák Egyesület, a díjat Szántó Kata elnök vette át.

• Zala Megye Szociális Gondoskodásáért díj: Kapernaum Szeretetotthon, a díjat Tencz Károly intézményvezető vette át.

• Zala Megye Közigazgatásáért díj: dr. Novák Anett, a Lovászi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

• Zalai Pedagógus Díj: Dömötörfi Lívia, a Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese.

• Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díj: Kovácsné Kővágó Anna, a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola és Művelődési Ház igazgatója.

• Zala Megye Fejlesztéséért díj: Molnár Farm -90 Kft., a díjat Molnár Zoltánné ügyvezető vette át.

• Zala György-díj: Németh Lajos, a Zalaapáti Harmonika Zenekar alapítója.

A díjazottak képviseletében dr. Ádám Veronika mondott köszönetet az elismerésért. Jelezte: a díjjal járó anyagi juttatást a kanizsai Batthyány Gimnáziumnak ajánlja fel, kérve, hogy azt rászoruló diákok támogatására fordítsák.

Az ünnepség zárásaként Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott pohárköszöntőt, a hagyományos családmodell értékeire és azok védelmére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Az eseményen jelen volt dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja és Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója is.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)