Tisztelt Olvasóink a Zalai Hírlapban fenti címmel megjelent, Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottal készült interjút az alábbiakban olvashatják.

Az ötmilliomodik beoltott ember után Magyarországon az Operatív Törzs úgy döntött, hogy feloldja a járványügyi intézkedések nagy részét. Ez óriási eredmény, ahogy az is, hogy a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb ország vagyunk, mint bármely nyugat-európai állam – hangsúlyozta dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, akit az oltások menetének jelenlegi állásáról, eredményeiről kérdeztünk.

– A magyar oltási programban a kormányhivatalokra fontos szerep hárult annak érdekében, hogy az oltási kampányt a lehető legnagyobb sebességgel lehessen elvégezni, amire az emberéletek védelme mellett azért is volt nagy szükség, hogy a fokozatos újranyitás mielőbb elindulhasson – mondta el bevezetőül dr. Sifter Rózsa.

– A Zala Megyei Oltási Munkacsoport vezetőjeként megelégedéssel tölt el, hogy Zala megyében az országos tendenciával megegyező, már jóval 50% feletti az átoltottság. Az oltási hajlandóság egy ideig, különösen március–áprilisban folyamatos emelkedést mutatott, és a 16–18 évesek részvételi eredményei is azt mutatják, hogy a fiatalok is elfogadták: valóban a vakcina az egyetlen megoldás a vírus legyőzésére.

– Hogyan foglalná össze a közelmúlt történéseit a járványkezelés kapcsán?

– Tavaly novemberben, amikor a vírus második hullámában az újabb védelmi intézkedések bevezetése mellett döntött a kormány, nem tudhattuk előre, mennyi ideig fogjuk az életünket a vírus szorításában élni. Az elmúlt hónapokban nagy utat tettünk meg, amely hatalmas kihívásokat és megoldandó feladatokat adott, de nem hátráltunk meg ezektől. Az a cél vezérelt bennünket, hogy a legeredményesebben, leghatékonyabban közreműködjünk abban a munkában, ami egyszerre szolgálja az emberek érdekét, védi az egészségüket és visszaadja az őket megillető szabadságot.

– A megtett intézkedések napjaink életére milyen kihatással voltak?

– A beoltottak számának növekedésével – a kormány döntései következtében – az első fontos mérföldkőhöz érkezve először a kereskedelmi egységek nyithattak ki, majd a fokozatos újranyitás révén a vendéglátóipari, turisztikai, sport- és kulturális szektorban is újraindulhattak olyan régóta várt szolgáltatások, amelyek az emberek szabadidős tevékenységeihez kapcsolódnak. Az 5 milliós beoltotti létszám azonban valódi korszakhatár, ugyanis a normálishoz közeli életünket kaptuk most vissza azáltal, hogy egyebek mellett a kijárási korlátozást, a közterületi maszkviselési kötelezettséget eltörölték, újra tarthatók családi és magánrendezvények, lakodalmak, szabadtéri események. Tudni kell azonban, hogy bizonyos korlátozások életben maradnak, amelyek alól csak a beoltottak vagy a fertőzésen átesettek kaphatnak felmentést, így például a zárt téri, így a zenés-táncos rendezvények továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára tarthatók – sorolta a legfrissebb kormányzati intézkedéseket a kormánymegbízott.

– Van-e bármilyen változás az oltásfelvétel folyamatában?

– A megyében zajló, általunk koordinált oltási folyamatról elmondható, hogy április végéig komoly oltásszervező munkát igényelt a háziorvosok részéről, hogy pácienseiket behívásos rendszer szerint a háziorvosi praxisokban oltásfelvételre beütemezzék. De természetesen ennél sokkal összetettebb munkát végeztek a vakcináció kapcsán, hiszen a kórházi oltópontokra és a kijelölt szakrendelőkbe is ők küldték be betegeiket az oltások felvétele érdekében. Április 23-tól már online oltási időpontfoglaló is segíti az oltási folyamatokat, amely egyfelől a szervezés terhét veszi le a háziorvosokról, másrészt a még be nem oltott, előzetesen oltásra regisztrált személyek részére lehetővé teszi, hogy az általuk kiválasztott kórházi oltópont valamelyikére tetszőleges időpontot foglaljanak – tájékoztatott a kormánymegbízott.

– Jelenleg mik az aktuális információk az oltóanyagok típusát illetően?

– Az Országos Oltási Munkacsoport jelenleg a megyei oltási munkacsoportok döntésére bízta, hogy például a Pfizer-vakcinát a háziorvosoknak adja, vagy az első körös oltásra felhasználható mennyiséget időpontfoglalón keresztül ajánlja ki. Megyénkben jelenleg a háziorvosok részére és a kórházak számára is biztosítunk oltóanyagot, a döntési lehetőség érdekében. Akik ezen a héten veszik fel az oltást, azok a háziorvosoknál Pfizer, Moderna vagy Janssen oltóanyagot, a kórházi oltópontokon pedig – időpontfoglaló útján – Szputnyik, Pfizer vagy Sinopharm oltóanyagot választhatnak. Érdemes időről időre ellen­őrizni a szabad időpontokat az eeszt.gov.hu oldalon, hiszen ha valahol egy-egy hely felszabadul, az foglalhatóvá válik az oltópontokon – mondta el dr. Sifter Rózsa.

– Mire hívná fel a lakosság figyelmét a jövőre nézve?

– A beoltottság növekedése mára a védelmi intézkedések fokozatos és lépcsőzetes feloldását eredményezte, amivel visszatérhet a teljes és megszokott, korlátozásoktól mentes mindennapi életünk. Hogy ne álljon fenn a veszélye annak, hogy ezt ismét elveszítjük, nagyon fontos, hogy aki még nem tette, az oltassa be magát. Ne felejtsük el: a vakcina egyrészt egyéni védelmet nyújt, megóv a súlyos fertőzéstől, a kórházba kerüléstől, esetlegesen a vírus legrosszabb következményétől, de közösségi védelmet is nyújt, hiszen megakadályozza a járvány terjedését. A nyaralások, utazások időszaka jön, erre határ menti megyeként fokozott figyelemmel kell lennünk, ugyanis mint tudjuk, Európában az átoltottság mértéke nem érte el azt a szintet, ahol mi állunk. Bízom benne, hogy a személyes felelősség mind többeket sarkall arra, hogy éljenek a vakcina nyújtotta védelem lehetőségével. Ezúton is köszönet illeti a Zala megyei lakosságot a védelmi intézkedések betartásáért, türelmükért, együttműködésükért a mögöttünk álló nehéz időszakban!

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal, koronavirus.gov.hu)