A pozsonyi csata 1114. évfordulója alkalmából - 2021. július 3-án délelőtt a zalaegerszegi Baross ligeti emlékműnél - koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete. Az ünnepséget megelőzően hagyományőrző egyesületek díszfelvonulását láthatták a jelenlévők.

A rendezvényen Illés Csaba alelnök köszöntötte a megjelenteket, majd a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium két végzős tanulója adott elő zenés irodalmi műsort.

Paál István, az egyesület és szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta: 907-ben a július 3-7 közötti küzdelemben a honfoglaló magyarok döntő győzelmet arattak Liutpold bajor őrgróf seregei felett, akik Pannónia területéről szerették volna kiűzni a törzsszövetséget. A diadal nagy jelentőségű volt, mivel ennek köszönhetően megszilárdult a magyar uralom a térségben, s több mint 120 évig nem lépett ellenséges katona a Kárpát-medencébe. – Ezen a napon a pozsonyi csata dicső harcosaira és halottjaira emlékezünk, arra a 40 ezer hősre, akiknek többsége a honfoglaló harcoknak is résztvevője volt – folytatta Paál István. A magyarok a túlerőben lévő, egyes leírások szerint 200 ezres német-bajor európai zsoldos sereget nemcsak legyőzték, hanem megsemmisítették. Paál István, mint fogalmazott, dicsérni és magasztalni jött, nem temetni. Dicsérni a honvisszafoglaló katonai zsenialitást, őseink államszervező képességét, aminek köszönhetően a Kárpát-medencei magyarságot Európa népei fölé emelte – zárta gondolatait az elnök.

A megemlékezés végén a város és a megye vezetői – köztük a Zala Megyei Kormányhivatal képviseletében dr. Egyed Péter főosztályvezető, valamint számos egyesület képviselője - helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)