A keszthelyi Vajda János Gimnáziumot – a felvilágosodás eszmeiségét követve – 1772-ben gróf Festetics Pál hozta létre. Az alapítás 250. évfordulójáról november 14-én, hétfőn emlékeztek meg.

A 250 év alatt az iskola nemcsak a városnak és a környéknek, hanem az egész országnak sok kiváló elmét adott: nagyszerű egyházi vezetőket, természettudósokat, kiemelkedő irodalmárokat, tanárokat és művészeket is – mondta dr. Sifter Rózsa, Zala megye főispánja a Balaton Színházban tartott jubileumi ünnepségen. A főispán hozzátette: közülük sokan a közösségi életben is aktív szerepet vállaltak, néha az életük kockáztatásával is . Dr. Sifter Rózsa hangsúlyozta: nagy szükség van az olyan jól prosperáló iskolákra, mint amilyen a „Vajda” is, hiszen Magyarország jövője függ a jól képzett fiataloktól, gazdaságunk ugyanis csak akkor lehet sikeres, ha a növekedési feltételeket magyar, helyi tudásból teremti meg.


Manninger Jenő, Keszthely polgármestere emlékeztetett: az elmúlt évtizedben számos felújításon, bővítésen esett át az intézmény, 1924-ben a Vajda lett az ország legjobb gimnáziuma, amely azóta is kiváló eredményeket ér el, hiszen ma is a 40 legjobb oktatási létesítmény közé tartozik hazánkban, diákjai pedig aktív szerepet játszanak a város kulturális életében is.

Nagy Bálint beruházási államtitkár, a térség országgyűlési képviselője – parlamenti teendői miatt – levélben köszöntötte az iskolát. Szavai szerint az oktatási intézmény az elmúlt két és fél évszázadban nagyban hozzájárult Keszthely identitásához, melynek során generációk oktatását és nevelését végezte el, kiemelkedő színvonalon. Leszögezte: ez a gimnázium több egy jó iskolánál, „városunk történelmének és a Festetics-örökségnek is fontos része, vajdásnak lenni büszkeség”.

Varga Sz. Gábor intézményvezető hangsúlyozta, az iskola „negyed évezredes múltja emberi léptékkel alig felfogható történelmi távlat, olyan tekintélyes örökség, amellyel európai összehasonlításban is csak kevesen büszkélkedhetnek”. Azt mondta: a felnövekvő generációk nevelése jövőt alakító és teremtő tevékenység, számtalan szépséggel, illetve kötelességgel és felelősséggel is járó feladat, és ez az eszme ma is az iskola küldetésének legfőbb meghatározója.

(Zalai Hírlap/ Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)