Ismét megválasztották Veszprém megye borait. A zsűri a beérkezett 38 borminta közül egy balatonszőlősi száraz fehérbort és egy nemesvitai száraz vörösbort talált a legjobbnak. A Sóskút Selection és a Rókalikak egy évig viselhetik a Veszprém Megye Bora címet.

Fotó: Kálóczi Beáta

A Veszprém megye bora versenyt 2011-ben indította útjára a kormányhivatal és a megyei önkormányzat azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a megye történelmi borvidékeire, az itt gazdálkodó borászokra- emlékeztetett az eredményhirdetésen Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott. Polgárdy Imre a megyegyűlés elnöke szólt emlékeztetett: a megyebor-versenyhez kapcsolódó borbírálatot Somlóvásárhelyen tartották még a nyár folyamán a Csordás-Fodor pincészetben, amatőr borkedvelők és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének részvételével. A kiválasztott borok egy éven keresztül főleg protokoll célokat szolgálnak majd a kormányhivatalnál és a megyei önkormányzatnál.

Fotó: Kálóczi Beáta

Balatonszőlősi termőterületről származik az a 2018-as évjáratú Sóskút Olaszrizling, amely a fehérborok között a Veszprém Megye bora címet viselheti egy éven keresztül. A nedű hagyományos fahordós erjesztéssel készült a Figula pincészetben, és majd egy éves palackos érlelést követően kerül forgalomba. A fehérbor a rizlinges karakter, a rezeda és keserűmandula ízjegyek mellett más különlegességet is tartogat a kóstolók számára. Vörösbor kategóriában a nemesvitai Csali szőlőbirtok Rókalikak nevű bora nyerte el a Veszprém megye bora címet. A szintén 2018-as évjáratú testes cabernet sauvignon 8 hónapos érlelést kapott három fajta hordóban, kitűnő választás sültek és vörös húsok mellé.

Fotó: Kálóczi Beáta

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)