Május 31-én véget ért az Ágazati Bértámogatás program, amelynek köszönhetően tavaly november óta Veszprém megyében az érintett munkáltatók közel 7 000 fő vonatkozásában csaknem 3,86 milliárd Ft támogatásban részesültek. Június 1-től pedig egy kibővített támogató program járul hozzá a foglalkoztatás bővítéséhez.

Az Ágazati Bértámogatás program nyújtotta a legnagyobb segítséget a komoly nehézségekkel küzdő szektorok vállalkozásainak az elmúlt időszakban. A program először a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgálatásokban dolgozókra terjedt ki, majd 2021. március 8-án kibővítették a harmadik hullámban átmenetileg bezárásra kényszerülő, főként kiskereskedelmi cégek és szolgáltatók részére is.
A megyében összesen 1284 munkáltató nyújtott be kérelmet. A programban a támogatott munkavállalók bérének felét térítettük meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedte, ezzel mintegy kétharmad fedezetet biztosított.
A kormány a továbbiakban is segítő kezet kíván nyújtani a foglalkoztatás bővítéséhez, így az Ágazati bértámogatás program helyébe június 1-től a kibővített Vállalatok munkaerő támogatása nevű program lépett, amely lehetővé teszi, hogy a legalább egy hónapja nyilvántartott, 25 év feletti álláskeresők foglalkoztatása esetén is támogatásban részesüljenek a munkáltatók.
A támogatást kérelmezők a lakóhely szerint illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/veszprem/hirek/jarasi-hivatalok

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)