A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó hatályos szabályozás szerint a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – egyebek mellett a gépjármű műszaki érvényességi idejét tartalmazó forgalmi engedély – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényes.

Ez azt jelenti, hogy a 2020. november 4-e után lejáró okmányok érvényessége meghosszabbodik a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és 2020. július 3. között jártak volna le. A szabályozás kizárólag a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos okmányokra terjed ki. A lejárt érvényességű okmányok csak hazánk területén maradnak használhatók, azokat külföldön nem fogadják el. A rendelet ugyanakkor nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kell hosszabbíttatni.
A november óta érvényben lévő intézkedések értelmében továbbra is kizárólag időpontfoglalással lehet ügyet intézni a kormányablakokban és egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálatokon.

A tavaly tavasszal kezdődött koronavírus-járvány miatt életbe lépett korlátozó intézkedések következtében a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormányablakainak ügyfélforgalma 2020-ban mintegy 25%-kal csökkent az azt megelőző évhez képest. Az egyéb ügyfélszolgálatok forgalma mintegy 20%-kal esett vissza. Az egyéb ügyfélszolgálatokon személyesen megjelenő ügyfelek száma a korlátozások miatt ennél még jelentősebben, 33%-kal csökkent.
Ugyanezen okoknál fogva a beérkezett kérelmek száma 2020-ban mintegy 13%-kal kevesebb volt, mint 2019-ben, ezzel szemben az elektronikusan benyújtott kérelmek aránya 17%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)