Március elsejéig csaknem 24 ezer oltást adtak be Veszprém megyében – erről is beszélt Takács Szabolcs kormánymegbízott a Veszprém TV eheti magazinműsorában. Hozzátette: hétről hétre akár több alkalommal is ülésezik a Veszprém Megyei Oltócsoport, amelynek feladata, hogy az Országos Oltócsoport iránymutatását követve megszervezze a vakcinák eljuttatását az oltóhelyekre, illetve a védőoltást igénylő megyei emberekhez.

Takács Szabolcs elmondta: a megyében összesen 188 oltóhely van, melyből 168 a háziorvosoknál, 20 pedig kórházi oltópontokon: Veszprém, Pápa, Zirc, Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota kórházaiban működik. A védőoltást több mint 6 ezer egészségügyi dolgozó, csaknem 3 ezer idősotthonban és szociális intézményben lakó vagy dolgozó és csaknem 15 ezer regisztrált állampolgár kaphatta meg. Hangsúlyozta, hogy a megyébe érkező vakcinák összességét azonnal kiszállítják az oltópontokra, és arra kérik az oltást végző orvosokat, hogy a kiszállítás hetében kivétel nélkül használják is fel azokat.

A koronavírus gazdasági hatásairól szólva Takács Szabolcs hangsúlyozta: a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervének köszönhetően a foglalkoztatottak száma nem csökkent számottevően a veszélyhelyzet novemberi kihirdetése óta. Mint mondta, a legjelentősebb segítséget jelenleg az Ágazati bértámogatási program biztosítja kimondottan a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásainak. A program célja a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedők munkahely-megtartásának segítése. Veszprém megyében eddig csaknem 800 munkáltató igényelte ezt a támogatási formát 1,77 milliárd forint összegben. Ez 5 ezer munkavállaló munkahely-megtartását segítette. A kormánymegbízott elmondta: a kutatás-fejlesztési szektor támogatásával és a vállalkozások munkaerő-támogatásával együtt a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2020 novembere óta több mint 20 ezer munkavállaló foglalkoztatásához nyújtott támogatást, 7 milliárd forintot meghaladó összegben.

A Veszprém TV-nek adott interjúban Takács Szabolcs arról is beszélt: a kormányhivatalban – a megfelelő óvintézkedéseket betartva – ebben a nehéz időszakban is sikerült kiegyensúlyozott működést megvalósítani. Külön köszönetet mondott a koronavírus elleni védekezésben részt vevő, plusz feladatokat ellátó kollégáinak, valamint a pandémiás helyzetet türelmesen és együttműködően viselő megyei állampolgároknak is.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)