A pandémiás helyzet, a karácsonyi vásárok elmaradása miatt 2020-ban az ajándékvásárlási szokások is változtak. Ettől függetlenül a Veszprém Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei az idei szezonban is fokozottan ellenőrzik a kereskedelemre előírt feltételek betartását.

Az advent időszakában a hivatal szakemberei fokozottan figyelnek arra, hogy a karácsonyi vásárlások esetén a jogszabályi előírások maradéktalanul teljesüljenek, illetve a vásárlók vagyoni érdekeinek védelme biztosított legyen. A Veszprém Megyei Kormányhivatal által végzett ellenőrzések a hagyományos üzletekre és az interneten végzett vásárlásokra is kiterjednek. A tapasztalatok szerint a webes vásárlások száma jelentősen emelkedett a korlátozások miatt.
A kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei az ellenőrzések során vizsgálták az eladási és egységár feltüntetését, a mérések során érvényes hitelesítéssel rendelkező mérőeszközök használatát is. A szakemberek ellenőrizték a vásárlókat érintő tájékoztatásokat (így a nyitvatartási idő, jogorvoslati lehetőségekről adott tájékoztatást, vásárlók könyvének biztosítása, az abba tett panaszok megválaszolásának határideje és tartalma), valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző jogszabályi előírások gyakorlatát. Vizsgálták a webáruházak általános szerződési feltételeiben a megtévesztő, elhallgatott gyakorlatot is.
Az adventi időszakban a Veszprém Megyei Kormányhivatal kiemelt ellenőrzései során eddig 22 Veszprém megyei üzletben tapasztalt jogsértést. Ezekben az esetekben hatósági eljárás keretében intézkedik a vállalkozásokkal szemben a tapasztalt fogyasztóvédelmi jogsértések megszüntetése érdekében, ami nem közvetlenül bírság szankciót jelent.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)