A Veszprém Megyei Kormányhivatal is csatlakozott a Bakonyerdő Zrt. által szervezett takarítási akciónaphoz. A kezdeményezés célja, hogy az erdőgazdaság – partnereivel együttműködve – az általa kezelt állami területeken található illegális hulladékokat felszámolja.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2011 óta szerveznek különféle akciónapokat azzal a céllal, hogy a folyamatosan és visszatérően tapasztalható hulladékoktól megtisztítsák az erdei területeket. A kiemelt kormányzati feladatok között szerepel az illegális hulladéklerakók felszámolása, amelyhez nagy segítséget jelent az erdőgazdaság számára a Hulladékradar alkalmazás.
Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, hogy a Veszprém megyei erdőterületek kezelőjeként, az állami erdőgazdaság nemcsak közéleti beruházásokat hoz létre, hanem igyekszik az erdei területeket is mentesíteni a hulladéktól. Ezen tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy az erdőket járva testileg és lelkileg is feltöltődhessenek az emberek. Az erdő mindenki számára a természethez való visszatérés élményét nyújtja, amely a mai rohanó és stresszel teli világunkban kizökkent a mindennapi monotonitásból és valódi kikapcsolódást nyújt. Az erdőknek fontos szerepe van az oxigén termelésben, a por- és zajszűrésben, a levegőtisztaságban, vagyis környezetünk védelmét, ezáltal a köz javát szolgálják.A kormánymegbízott beszélt arról, hogy a szemétgyűjtés a legfontosabb kormányzati intézkedések között szerepel, így a Klíma - és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően fő cél az illegális hulladéklerakatok felszámolása és erdeink megóvása. „Minden olyan nemes kezdeményezést támogatnunk kell, amelyek a kormányzati intézkedésekkel összhangban erdeink, természeti erőforrásaink és ezáltal az állampolgárok hosszútávú érdekeit szolgálják” – fogalmazott.
Ezen törekvéseket szem előtt tartva jött létre 2021 áprilisában a kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának egy új, önálló, 17 fős szervezeti egysége, a Hulladékgazdálkodási Osztály. Az új osztály végzi a hulladékgazdálkodási engedélyezések és az engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek felügyelete mellett az illegális hulladéklerakók felszámolásával kapcsolatos feladatokat is.
A kormánymegbízott is méltatta a Hulladékradar alkalmazást, amelynek köszönhetően 2021 április óta mintegy 475 bejelentés érkezett és több 100 tonna hulladékot sikerült elszállítani. A bejelentések közül 130 érkezett a Balaton-felvidék területéről, amely azt mutatja, hogy van létjogosultsága és értelme szemétgyűjtéseket szervezni.
„Dicséretes a Bakonyerdő Zrt. kezdeményezése és munkája, kiváló együttműködő partnerünk sok területen, de az lenne a jó, ha most már nem tudnának szervezni szemétgyűjtési akciót, mert nem lenne mit összegyűjteni” – tette hozzá.A szemétgyűjtési nap fő üzenete, hogy arra hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy ne helyezzenek el illegális hulladékot sem az épített, sem a természeti környezetben.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)