Takács Szabolcs kormánymegbízott július 5-én sajtótájékoztatón értékelte a járványkezelésben végzett tevékenységet és a lakosságot érintő más kérdésekről is beszélt. Hangsúlyozta, hogy mindenkit tisztelet illet és köszönet jár mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy legyőzzük a járvány terjedését.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a kormányhivatal fő feladata volt, hogy minden erejével azon legyen, hogy a járványhelyzetet a lehető leghatékonyabb módon kezelje. A nevelési és közoktatási intézmények fertőtlenítőszerrel történő ellátása és ezen intézmények, továbbá a kormányhivatal és a szociális területen dolgozók tesztelésén kívül legnagyobb küldetésük a Megyei Oltási Munkacsoport létrejöttével vette kezdetét. Az oltási munkacsoport hetente többször ülésezett és folyamatosan monitorozta az egészségügyi, önkormányzati, szociális dolgozók oltási igényét és az oltásokhoz szükséges vakcinát biztosította. Ezt követően 2021 februárjától pedig a lakosság oltásához szükséges vakcinákat juttatta el a 168 háziorvosi körzethez és a 7 kórházi oltópontra.


A közös munka összegzéseként kiemelte, hogy kiváló együttműködés alakult ki a tagok között, a feladatok végrehajtása során a kormányhivatal hatékonyan támogatta a résztvevők munkáját, nélkülözhetetlen volt az egyszemélyi vezetés, valamint az egységes jelentési és adatkezelési rendszer kialakítása nagyban segítette a hatékony munkavégzést. A példás helytállásért és a kiemelkedő teljesítményért külön köszönetét fejezte ki az egészségügyben dolgozóknak és a katonai –és rendvédelmi szervek állományába tartozóknak, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy aki még nem vette fel a védőoltást és szeretne oltakozni, az bátran keresse fel az oltópontok bármelyikét és kérje az oltást.

A járványügyi helyzet kezelése mellett kitért arra is, hogy az oltási tevékenység szervezésén kívül milyen gazdaságvédelmi intézkedésekkel segítették a megye nehéz helyzetbe került vállalatait a talpra állásban. A kormány Gazdaságvédelmi Akciótervének köszönhetően, a válságra reagálva munkahelyvédelmi és munkahelyteremtési bértámogatásokat nyújtott, amely által sikerült a vírus kirobbanása előtti szintre csökkenteni a munkanélküliségi rátát.
A Gazdaságvédelmi Akcióterv 2021. május 31-én lejárt, de hangsúlyozta, hogy jelenleg is elérhetők olyan támogatások, amelyek hozzájárulnak a foglalkoztatás bővítéséhez. A támogatások részleteivel kapcsolatban kiemelte, hogy keressék a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályait.

Takács Szabolcs szót ejtett a kormányablakok működésében bekövetkező változásokról, hogy május óta újra van lehetőség sorszámhúzásra és személyes ügyintézésre. Ehhez igazodva hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a veszélyhelyzet lejártát követően 60 nappal érvényesek még a személyi- és gépjármű okmányok, aki teheti, ne hagyja a végére azok ügyintézését és éljen a lehetőséggel.
Aktualitása miatt kiemelten beszélt a nyári ellenőrzésekről, melyek ütemezetten zajlanak.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)