Hazánkban a korábbi évekhez képest 2018-ban nagyobb számban diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázas megbetegedéseket. A betegséget hazánkban országszerte előforduló, gyakori szúnyogfajok terjesztik. A szúnyogok elleni védekezés legfontosabb része a szúnyogcsípések elkerülése, kivédése, valamint a szúnyogok szaporodásának megakadályozása, az úgynevezett tenyészőhelyek felszámolása – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatok ellátására jogosult főosztályvezetőjének tájékoztatójában.

Dr. Kovács Attila felhívja a figyelmet arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya és annak jogelődje 2015 óta vizsgálja az Európában korábban nem honos, úgynevezett invazív csípőszúnyog fajok előfordulását Magyarországon. Kutatásaik során három ilyen szúnyogfajt mutattak ki hazánkban, jelenleg pontszerű területeken elhelyezkedve. A tájékoztatás szerint ezek a fajok nem jelentenek járványügyi kockázatot, azonban tovaterjedésük és elszaporodásuk megakadályozása érdekében a minisztérium indokoltnak látja felhívni a lakosság figyelmét a szúnyogok elleni védekezés fontosságára.

A közterületeken is elhelyezett tájékoztató anyag egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a csípőszúnyogok lárvái kis térfogatú pangó vízgyülemekben, vagyis akár néhány deciliter vízben is kifejlődnek. Ezért különösen fontos, hogy a környezetünkben megszüntessük azokat a vízgyűjtőket, amelyek segítik a szúnyogok szaporodását. Ilyen vízgyűjtő lehet akár a temetői váza, virágcserép, öntözőkanna, vagy a háziállatok itatóvize, amelyet emiatt érdemes tisztán tartani, rendszeresen cserélni.

Részletes tájékoztatás az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság honlapján:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)