1985 óta a mellrák elleni küzdelem jegyében arra hívja fel a figyelmet a Rózsaszín október nevű kampány, hogy a szűrések és a betegség korai felismerése életeket menthet.

Hazánkban a nők körében az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák, évente mintegy 5-6 ezer emlőrákkal diagnosztizált beteget fedeznek fel. Az időben felismert betegség azonban gyógyítható, ezért elengedhetetlenül fontosak a preventív jellegű szűrővizsgálatok, hiszen a szűrések segítségével csökkenthetjük a daganatos betegségek előfordulását és a betegség okozta halálozások számát.

Annak érdekében, hogy az elváltozás időben felismerhető legyen, 2001 óta az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek személyre szóló meghívólevelet kapnak egy ingyenes szűrővizsgálatra.

Veszprém megyében egy Komplex Mammográfiás Központ végzi a szűréseket a Csolnoky Ferenc Kórház Radiológiai Osztályán, a behívások koordinálását pedig a Veszprém Megyei Kormányhivatal bonyolítja le. A fő cél az, hogy azok is részt vegyenek az ellenőrzésen, akik a kiküldött behívók ellenére hosszú évek óta nem jelentek meg a vizsgálatokon.

A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát, otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A népegészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)