A „rózsaszín szalagos” hónap első napja, október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja. A tájékoztató kampány elsősorban a szűrésre, a korai felismerés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatban. Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.
Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, 2001. óta szervezett szűrési rendszer keretén belül személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek. A meghívólevelek kiküldését a megyében a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálja. A szűrés célja a daganatos betegségek előfordulásának és a betegség okozta halálozásnak a csökkentése. Fontos, hogy minél több olyan nő is részt vegyen az ingyenes, szervezett szűrővizsgálaton, akik korábban nem jártak ilyenen.
A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát, otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
A népegészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)