Április 28. napját 2012-ben nyilvánították a munkabalesetben elhunyt és megrokkant munkavállalók emléknapjává Magyarországon, amely kifejezi a kormány elkötelezettségét és támogatását a testi épség védelméért és biztonságáért. A Veszprém Megyei Kormányhivatal ebből az alkalomból tartott megemlékezést.

Takács Szabolcs kormánymegbízott beszédében hangsúlyozta, hogy ez a nap alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a munkahelyi balesetek és ártalmak megelőzésének jelentőségére, valamint a munkavédelem és - biztonság fontosságára.


– Közös érdekünk, hogy a foglalkoztatók a nem várt események elkerülése érdekében biztonságos munkafeltételeket alakítsanak ki, a dolgozók pedig az ezzel kapcsolatos kötelezettségeknek maradéktalanul eleget tegyenek – tette hozzá.
A kormánymegbízott kifejtette, hogy a kormányhivatal, mint munkavédelmi hatóság – a kormány törekvéseivel összhangban – tanácsadással, tájékoztató tevékenységgel, valamint preventív jellegű ellenőrzésekkel segíti elő a szabályok betartását. Az állam az állampolgárok védelme érdekében hozza meg szigorú, biztonságra törekvő szabályrendszerét, amellyel a munkaadókat és – vállalókat egyaránt támogatja. Ezeket az előírásokat állampolgári kötelezettségünk betartani, mivel ezek elmulasztása számos veszélyt hordoz magában – hangsúlyozta Takács Szabolcs.


Statisztikai kitekintésében elmondta, hogy Veszprém megyében 2021-ben a balesetek száma csaknem 730 volt, amelyek között halálos balesetek is előfordultak. A legtöbb baleset a feldolgozóipar, gépipar, szállítás és anyagmozgatás ágazatban fordult elő, viszont a halálos kimenetelű szerencsétlenségek többnyire az építőiparban jellemzők.
A kormánymegbízott kiemelte: a tapasztalat azt mutatja, hogy minden munkavédelmi és - biztonsági intézkedésre fordított összeg befektetés a jövőbe, amelyet a felelősen gondolkozó munkavállalóknak szem előtt kell tartaniuk.
Beszédében köszönetét fejezte ki a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak és Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a hatékony és eredményes együttműködésért.


Ezt követően Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője tartott szakmai előadást. Prezentációjában összegezte a 2021. év munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti tapasztalatait.


Az eseményen részt vett a veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál is, aki verseivel hozzájárult a megemlékezés bensőséges hangulatának megteremtéséhez.
– Azokra a munkavállalókra, akik elhunytak, emlékezzünk a mai napon, akik pedig velünk vannak, azokért dolgozzunk. – foglalta össze az emléknap fő mondanivalóját Troják László.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)