A mai napon tartották a Bakonyerdő Zrt. Németbánya településvédelme mesterséges vízvisszatartással elnevezésű fejlesztésének ünnepélyes átadóját, ahol Takács Szabolcs kormánymegbízott üdvözölte a megye területén létrejött újabb beruházást.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy minden Veszprém megyében megvalósuló fejlesztést rendkívül fontosnak tart, mivel hozzájárul a megye értékteremtő és -megőrző tevékenységéhez, de ez a projekt különösen közel állt a szívéhez, mivel ő maga is a „Bakony igazi szerelmese”.

Elmondta, hogy a fejlesztés sikere a Bakonyerdő Zrt. munkájának köszönhető, aki a megye területén található állami erdőterületek legnagyobb vagyonkezelője és rendkívül fontos gazdasági szereplője a megyének, ahol több mint 400 fő részére biztosít megélhetést. A foglalkoztatási helyzet javításán túl az általa megvalósított közjóléti fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakosság életszínvonala pozitív irányba változzon – tette hozzá.

A projekt létrejöttét a 2018-as villámárvíz indokolta, amikor a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz komoly pusztításokat végzett Németbánya területén és csak a kollégák felelősségteljes és körültekintő hozzáállásán múlott, hogy nem történt személyi sérülés.

Takács Szabolcs a megye Védelmi Bizottságának elnökeként személyesen tekintette meg a károkat és a tagokkal közösen folytatott szemle során arra a megállapításra jutottak, hogy a lakosság védelme és biztonsága érdekében gyorsan cselekedni kell.

A fő cél a településen található vízgyűjtő, a Pisztrángos-tó védelmi funkciójának megerősítése volt, hogy a tározott víz mennyiségét növelni tudják.

Örömmel mondta, hogy a megvalósult fejlesztés eredményeként sikerült a célkitűzés: megnövelték a gát mögött tárolt és visszatartott víz mennyiségét közel 6 000 m3-re, amely védelmet fog nyújtani az ott lakóknak egy esetleges újabb villám- és egyéb árvíz esetén.

Hangsúlyozta, hogy a messzemenőkig fontos, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek a teremtett világunk megőrzését és védelmét szolgálják, ugyanakkor kiegészüljenek olyan fejlesztésekkel, amelyek az emberek jó közérzetét és aktív kikapcsolódását hivatottak szolgálni.
Büszkén beszélt róla, hogy mindez a projekt esetében maximálisan megvalósult, hiszen a kiegészítő fejlesztések − erdei tornapálya kialakítása, valamint a tónál található stégek, padok és tűzrakóhelyek megújítása − a kulturált szabadidőeltöltés minőségi irányú fejlődését szolgálják.

Szívből örül neki, hogy a részese lehetett ennek a projektnek és reméli, hogy ezen fejlesztéseknek köszönhetően az elkövetkező időszakban még többen keresik fel a Bakonynak ezt a térségét.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)