Felavatták a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából felújított Magyarság Keresztjét Alsóperén.

A Nádasdy Arborétum – egykor a Veszprém megyei nemes Nádasdy család birtoka – legmagasabb pontján állíttatta fel a területet kezelő Verga Zrt. a 8 méter magas Magyarság Keresztjét, a nemzeti összetartozás szimbólumát 2013-ban. A most megújult emlékmű ünnepélyes avatásán Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a kereszt nemzeti értékeink, köztük az erdők közös megóvásának szükségességére kell, hogy emlékeztessen.

Fotó: MTI, Vasváry Tamás

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó Verga cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az erdők infrastruktúrájának működtetésére, fenntartására. Jelenleg 22 milliárd forint értékben zajlanak az állami erdőkben ökoturisztikai fejlesztések – tette hozzá. Mint mondta: mindez jól mutatja, hogy ez elmúlt években átértékelődött az erdők szerepe, kiemelten fontos szemponttá vált, hogy erdeink a köz javát szolgálják.

A Verga Zrt. az elmúlt években felújította a Nádasdy-arborétumot, új vadászházat épített, kialakította a Példaképek Emlékparkját és a Szent Imre Kápolnában helyezte el a Magyar Királyi Királyszállási erdőigazgatóság erdészei által 1938-ban készíttetett harangot.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szerint a kereszt azt szimbolizálja, hogy a trianoni diktátummal nem lehetett megfosztani a magyarokat a magyarságtudattól, az összetartozás érzése száz év után is erős. A kormány szándéka, hogy „ne feledjük Trianont”, hiszen minden magyar felelős minden magyarért, a kereszt ezt az összetartozást hirdeti –közölte.

A Magyarság Keresztjén Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Polgárdy Imre, a Veszprém megyei önkormányzat elnöke helyezett el nemzeti színű szalagot.

Fotó: MTI, Vasváry Tamás

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)