A Veszprém Megyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága és védelme érdekében. Az idény előtti vizsgálatok alapján elmondható, hogy a strandok vize fürdésre alkalmas. A kormányhivatal – népegészségügyi feladatkörében eljárva – az ellenőrzéseket a szezon alatt is folytatja.

A megye illetékességi területén idén 68 strand üzemel, amelyek közül 65 a Balatonon, a fennmaradó 3 strand pedig a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tavon üzemel Marcalgergelyiben.

Veszprém megyében a fürdővizek vizsgálatát a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya végzi. A szakemberek a szemrevételezés során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2018 – 2021 közötti időszakot alapul véve kijelenthetjük, hogy a Veszprém megyében található strandok a tavalyi évhez hasonlóan idén is javarészt „kiváló” minősítést kaptak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interaktív térképén megtekinthető a hazai és az Európai Unióban hivatalosan működő szabadvízi fürdőhelyek állapota és besorolása. A kék négyzetek a kiváló minősítésű strandokat jelölik.

https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/explore-interactive-maps/state-of-bathing-waters-in-2021

Fürödni csak olyan helyeken lehet, melyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek.

A nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, így a fürdőzőknek fertőzésveszéllyel is számolni kell. A fürdőzés higiénés feltételei hiányoznak. A nem kijelölt természetes fürdőhelyek veszélyesek is lehetnek, mivel a vízben gyakran éles tárgyak és kövek lehetnek. A nem kijelölt fürdőhelyeken nincs vízimentő – és elsősegélynyújtó személyzet.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)