Kiszállította az AstraZeneca oltóanyagokat a háziorvosoknak a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A mai nap folyamán hatvan háziorvos kap 10-10 fő beoltására elég vakcinamennyiséget, amelyet a 18-59 év közötti krónikus betegségben szenvedők oltására használnak fel péntekig – mondta Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport elnöke.

Dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvos és Takács Szabolcs kormánymegbízott a kiszállítandó oltóanyagokkal

Takács Szabolcs emlékeztetett: a vakcinák megyei szintű elosztását minden esetben a Veszprém Megyei Oltási Munkacsoport koordinálja, amelynek a tagjai a megyei katasztrófavédelmi és honvédelmi vezetők helyettesei, a megyei tisztifőorvos, a megyei kórház főigazgató, a megyei mentőszervezet vezetője, illetve a megyei kollegiális háziorvosi vezető.

A kormánymegbízott emlékeztetett arra: a megyében január eleje óta zajlik a Covid 19 elleni védőoltások beadása a kormány által meghatározott oltási rendnek megfelelően. Ennek köszönhetően a megye 59 idősotthonában és szociális intézményében már január folyamán beoltották mindazokat a bent lakókat és dolgozókat, akik ezt igényelték. Emellett a kórházak saját szervezésében megvalósult a megye egészségügyi dolgozóinak átoltása is.

Hozzátette: február elején pedig megkezdődött a lakosság oltása. Elsőként a múlt héten érkezett 40 adag Moderna oltóanyaggal oltották be a kijelölt háziorvosok a regisztrált legidősebb betegeik közül azokat, akik a prioritási sorrend elején szerepeltek. Emellett minden háziorvosnak lehetősége volt praxisonként további 6 – ugyanebbe a prioritási csoportba tartozó - páciense immunizálására a rendelkezésre álló Pfizer vakcinákkal a kijelölt kórházi oltópontokon.

A kormánymegbízott úgy fogalmazott: A vakcinák érkezésének sorrendjében és a mennyiséghez igazodva tudják szervezni a további oltásokat, bízva abban, hogy a lakossági oltásoknak köszönhetően folyamatosan tud bővülni azoknak a száma, akik a Covid 19 elleni védőoltást felvették.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)