A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére 2020 októberében újabb támogatási formákat vezetett be a kormány, majd a március 8-ai szigorítások miatt a támogathatók körét tovább bővítette. Az ágazati bértámogatást és a kutatás-fejlesztési szektor munkaerő-támogatását a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályán, a vállalkozások munkaerő támogatását a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain elektronikus benyújtással igényelhetik a megyei gazdasági szereplők.

A munkahelyek megtartását célzó kormányzati segítség a koronavírus-járvány három hullámában összesen már több mint 21 ezer megyei munkahely megtartásához járult hozzá.

Vállalkozások munkaerő támogatása

A munkaadók a járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha 25 év alatti, vagy alacsony iskolai végzettségű regisztrált álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A támogatás folyósításának időtartama 5 hónap, mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség 50 százaléka, de legfeljebb havi 100 ezer forint. A kérelmek benyújtására 2020. október 15-től van lehetőség. Veszprém megyében eddig 174 vállalkozás több mint 200 munkavállaló után csaknem 105 millió forint támogatásban részesült.

Ágazati bértámogatási program

Az ágazati bértámogatás a koronavírus-járvány miatt működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő szektorok vállalkozásainak megmaradását szolgálja. A program a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedők helyzetét javítja a munkahelyek megtartása érdekében. A munkaadók részére a foglalkoztatottak bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű, legfeljebb 251.100 forint összegű támogatás nyújtható, amennyiben a munkaadó vállalja, hogy 2021. március 31-ig a munkaviszonyt nem szünteti meg. Veszprém megyében eddig közel 800 munkáltató 5 ezer munkavállaló után részesült mintegy 2 és fél milliárd forint támogatásban.

2021. március 8-án a programot azon vállalkozók részére is kiterjesztették, akik a járvány harmadik hullámában bevezetett korlátozások miatt kényszerültek bezárásra, 31 tevékenységi körrel bővült azok köre, akik jogosultak a támogatás igénylésére. A munkáltatók 2021. március 31-ig nyújthatnak be kérelmet a 2021. március 5-én érvényes munkaszerződésben szereplő bruttó munkabér alapján.

A KFI szektor magasan képzett munkavállalóinak bértámogatása

A kormány a járvány második hullámában is meghirdette a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett szakembereinek bértámogatási programját, hiszen ezen munkahelyek megtartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A támogatást többek között mérnökök, kutatók, informatikusok munkahelyének megőrzésére, illetve ilyen munkakörökben új munkavállalók foglalkoztatása után is kaphatják a vállalkozások.

A programban 3 hónap időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318.920 forintot, a megítélt összeget a munkáltató kapja, aki a munkavállalókat legalább 3 hónapig köteles továbbfoglalkoztatni, és a munkabéreket nem csökkentheti.
A kérelmeket 2021. május 23-ig lehet benyújtani a kormányhivatalhoz. Veszprém megyében eddig mintegy 50 munkáltató 1.200 fő vonatkozásában nyújtott be támogatási kérelmet, amely hozzávetőleg 950 millió forint támogatási igényt jelent.

A járvány első hullámának foglalkoztatási támogatásai

A járvány első, tavaszi hullámában 15 ezer foglalkoztatott után kaptak támogatást a Veszprém megyei vállalkozások: csökkentett munkaidős foglalkoztatás bértámogatására csaknem 12 ezer munkavállaló esetében 1,5 milliárd forint összeg kifizetése történt meg a kormányhivatalon keresztül. A kutatás-fejlesztési szektorban tevékenykedő vállalkozások 941 millió forint támogatást igényeltek csaknem 1200 dolgozó után, a 6 hónapra szóló, plusz 3 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel járó bértámogatási programban pedig csaknem 1800 munkavállaló foglalkoztatásához 1,8 milliárd forint összegű támogatást bírált el a kormányhivatal.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)