A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az idei évben is meghirdette a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok szünidei foglalkoztatása céljából a Nyári diákmunka központi munkaerő-piaci programot. Az idei évben is érvényes, hogy a 25 év alattiak munkavégzése szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál. A diákok 2023. június 15. napjától regisztrálhatnak a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán, a foglalkoztatás pedig legkorábban 2023. július 1. napjától kezdődhet.

 

Az előző évekhez hasonlóan a nyári diákmunka program 2 pillérre épül:

 

1. Önkormányzati diákmunka: A programban a foglalkoztatást biztosító, tehát támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet.


2. Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén: A korábbi éveknek megfelelően a mezőgazdaság, valamint a turizmus és a vendéglátás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.

 

 

1. pillér: Önkormányzati diákmunka

A program keretében a munkaadók számára a foglalkoztatott diákok munkabér összegének 100 %-a kerül kifizetésre. A támogatást legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi

 

6 órás foglalkoztatás esetén lehet kérelmezni. A támogatás megállapítása során havi munkabérként szakképzettséget igénylő munkakör esetén 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén pedig 174.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.


2. pillér: Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre, legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A támogatás összege azonos az önkormányzati foglalkoztatással, tehát a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén pedig 174.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg itt is arányosan csökken.

 

A programban a 2023. július 1. – 2023. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra lehet kötelezettséget vállalni. A diákok 2023. június 15. napjától regisztrálhatnak a lakóhelyük szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán, a foglalkoztatás pedig legkorábban 2023. július 1. napjától kezdődhet.


(Veszprém Vármegyei Kormányhivatal)