A koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatos feladatokról, a Gazdaságvédelmi Akcióterv megyei adatairól és a Kulturális Örökség Napjairól is beszélt Takács Szabolcs kormánymegbízott a Veszprém TV-nek adott interjúban.

A koronavírus-járvány első hullámában – Magyarország kormányának gyors intézkedései hatására – országos szinten és Veszprém megyében is sikeres volt a védekezés – emlékeztetett Veszprém megye kormánymegbízottja. Köszönet illeti a járványügyi szakembereket, a Veszprém Megyei Kormányhivatal védekezésben részt vevő kollégáit azért a munkáért, amit a járványidőszakban akár hétvégén és munkaidőn túl is végeztek, valamint minden, a védekezésben érintett társszervet, hogy ebben a munkában a segítségünkre voltak – tette hozzá Takács Szabolcs.Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatára utalva megismételte: a járvány második hullámában a legfontosabb, hogy megvédjük a munkahelyeket, fenntartsuk a gazdaság működőképességét és figyeljünk az emberek egészségére. Hozzátette: utóbbi közös felelősségünk, így fontos, hogy ha magunkon a betegség tüneteit észleljük, ne menjünk közösségbe, illetve az intézmények által kommunikált előírásokat tartsuk be.
Takács Szabolcs elmondta: a Veszprém megyei kormányablakok a szokásos nyitvatartás szerint működnek, az ügyfélterekben azonban a hivatal is kéri a maszk és fertőtlenítő használatát, valamint a másfél méteres távolság betartását, illetve azt, hogy amennyiben lehetséges, az ügyfelek intézzék online vagy időpontfoglalással ügyeiket.
Az interjúban elhangzott: a Veszprém megyei kormányablakokban a koronavírus ellenére csak idén 282 ezer ügyfél fordult meg, a kormányablakbusz pedig 600 ügyfelet fogadott 138 településen.
A megyei foglalkoztatási helyzetre kitérve a kormánymegbízott hangsúlyozta: a foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Veszprém megyében is sok, a koronavírus miatt veszélybe került munkahelyet tudtak megvédeni. A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett csökkentett munkaidős foglalkoztatás lehetőségével 600 megyei cég élt és csaknem 12 ezer foglalkoztatottra igényelték, 1,8 milliárd forint összértékben. A magasan kvalifikált, kutatás-fejlesztési szektorban foglalkoztatott munkavállalók bérköltség-támogatására 44 cég 1164 foglalkoztatottja után tudtunk pozitívan elbírálni támogatási összeget, mintegy 1 milliárd forint összértékben – tette hozzá. A munkahelyteremtő bérköltség-támogatást 400 cég igényelte a megyében, összesen 1775 fő foglalkoztatására, 2,7 milliárd forint összértékben.
A diákmunka-programra idén is változatlanul nagy volt az érdeklődés: a megyében több mint ezer diák tudott 274 munkáltató bekapcsolódásával munkát végezni a turizmus-vendéglátás, az önkormányzati szektor vagy a mezőgazdaság területén.
Takács Szabolcs arról is beszélt, hogy a Kormányhivatal idén csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai európai rendezvénysorozatához, amelynek keretében két műemléképület válik szeptember 19-én és 20-án látogathatóvá. Hangsúlyozta: személyesen is nagy gondot fordít a kormányhivatal épületeinek állagmegóvására, megfelelő színvonalon tartására. Úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a közönség számára is megmutathatják két legszebb épületüket, a Veszprém szinten is kiemelkedő Megyeháza eklektikus épületét, és a Veszprémi Járási Hivatalnak helyt adó két egykori kúriát, a klasszicista Balassa-kúriát és Rosos-kúria épületegyüttesét. A látogatás ingyenes, amelyre szombaton és vasárnap 10 és 14 óra között idegenvezetéssel nyílik lehetőség.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)